Olympisch Watersportsucces gevierd met sporters, families en kinderen op Scheveningen

16 augustus 2021

 

Vijf jaar lang is er naar toe gewerkt om te pieken in Tokio. Eindelijk vertrokken de Olympische zeilers en kanovaarster van TeamAllianz medio juli naar Enoshima in Tokio, Japan, om te doen waar ze jarenlang voor hebben getraind: winnen. Het werden bijzondere Olympische Spelen. Elke dag testen, geen publiek, geen vrienden, geen familie. Hoe konden de thuisblijvers dan toch meeleven met de sporters? Successen vieren? Teleurstellingen verwerken? De sport vieren en de volgende generatie inspireren?

 

Ultieme beleving van sport

Dat gebeurde op het Olympic Festival, een walhalla voor iedereen die van sport houdt en van samen juichen. Want op het strand van Scheveningen konden kinderen kennismaken met tal van sporten die Nederland rijk is. BMX, klimmen, beachvolleybal, boksen, taekwondo, tennis en natuurlijk onze sporten op het water: Optimist zeilen, kanovaren, surfen, suppen en in de waterbal.

 

Ook de Koning bezocht Olympisch Scheveningen

Het 17-daagse sportfestijn werd feestelijk geopend door de koning die ook niet naar Tokio was afgereisd. Hij kon het niet laten in zijn ronde ook even bij de bootjes te gaan kijken. Die lagen in een speciaal gebouwd bassin van 60x40x1,5m, dat naadloos overliep in de zee. Daaruit was maar liefst 3 miljoen liter zeewater gepompt om het bassin te vullen. Ruim twee weken lang hebben hier vervolgens bijna 8.000 kinderen kennis gemaakt met de watersport. Nog eens miljoenen hebben het indrukwekkende bassin gezien, als achtergrond van het NOS Studio Tokio programma, dat elke avond vanaf het Festival werd uitgezonden.

 

Leren over water

Tijdens TeamNL Olympic Festival ging het bij Optimist on Tour over meer dan alleen plezier beleven met watersporten. In het waterlaboratorium naast het bassin konden kinderen als heuse professoren met witte labjassen en veiligheidsbrillen allerlei proefjes met water doen. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Bovendien kon je leren hoe waterstof wordt gemaakt. Er stond ook een grote bak waar kinderen het stromende water konden bedwingen met zandzakken en door zelf dijken aan te leggen. 

Kinderen bedwingen het stromende water bij het waterlaboratorium
Kinderen bedwingen het stromende water bij het waterlaboratorium

Olympisch ontbijt met familie, vrienden en relaties

Om de pijn van het niet naar Tokio kunnen gaan een klein beetje te verzachten voor de families, vrienden en relaties van de sporters, werd het Olympic Festival de thuishaven, de ontmoetingsplek van waaruit gezamenlijk naar de spannende momenten werd gekeken, de successen gevierd en de teleurstellingen verwerkt. Al was het vroeg en werd er van ver gereisd, in grote getalen kwamen ze samen om naar de medal races en finales te kijken. De emoties van de spanning en dankbaarheid voor de organisatie deed het Olympisch vuur toch nog een beetje branden op deze mooie plek aan zee in Scheveningen.

 

Ontlading bij huldiging op het festival

De ontlading was groot toen Kiran, Annette & Annemiek en Marit nog geen 48 uur na hun medal race uitstapten op het Olympic Festival in Scheveningen om hun dierbaren voor het eerst in de armen te vliegen. Een eervol onthaal met juichende fans bij de huldiging maakte het vieren van het succes compleet. 

Marit Bouwmeester op het podium met haar ouders bij de huldiging
Marit Bouwmeester op het podium met haar ouders bij de huldiging

 

Top- en Breedtesport verbonden

Met het bezoek van onze medaillewinnaars aan de kinderen die aan het zeilen surfen en kanovaren waren bij Optimist on Tour, was het cirkeltje rond. De helden van nu inspireren en ontmoeten de helden van de toekomst. En zo moet het stokje ook worden doorgegeven. Zo vieren we onze sport ten volle uit.

Kiran Badloe geeft een demonstratie bij Optimist on Tour
Kiran Badloe geeft een demonstratie bij Optimist on Tour

De partners van het Watersportverbond