Oproep eigenaren Friese jachten en Boeiers: richt eigen klassenorganisatie op!

10 maart 2022


Oproep eigenaren Friese jachten en Boeiers: richt eigen klassenorganisatie op!

Het Watersportverbond roept eigenaren van Friese jachten en Boeiers op om een eigen klassenorganisatie op te tuigen. Tot voor kort werden de belangen van de R&P GJRTK klasse (Grundels, Jollen, Ronde Jachten, Tjalken en Klippers), zoals de klasse formeel heet, behartigd door de  Klassenorganisatie R&P.  


R&P alleen nog actief voor R&P HVZ klasse

Door een voorgenomen wijziging van de statuten van de klassenorganisatie R&P zal deze enkel nog actief zijn voor de schepen uit de R&P HVZ klassen, ook wel bekend als ‘kleine’ aken: Hoogaars, Vissersvaartuigen (klasse B & C) en Zeeschouwen (HVZ). In de praktijk betekent dit dat formeel een hele groep eigenaren van rond- en platbodems van de R&P GJRTK klasse niet meer betrokken is bij deze klassenorganisatie.

 

Erkenning van de klasse

Het gevolg is dat er geen formele klassenorganisatie bij het Watersportverbond erkend is die de belangen van de eigenaren uit de R&P GJRTK klasse vertegenwoordigd. De klassenorganisatie vervult een cruciale rol richting het Watersportverbond, dus zonder klassenorganisatie vervalt ook de erkenning van de klasse zelf door het Watersportverbond.

Het Watersportverbond roept eigenaren en geïnteresseerden daarom op die samen willen komen om een eigen klassenorganisatie op te richten ten behoeve van de R&P GJRTK schepen. Momenteel zijn er 51 actieve certificaten in deze klasse en het zou zonde zijn als die hun huidige status zouden verliezen als nationale klasse binnen het Watersportverbond en de Nederlandse wedstrijdzeilsport.

Je leest hier meer over in  REGLEMENT VOOR HET ERKENNEN EN AFVOEREN VAN KLASSEN en  REGLEMENT VOOR KLASSENORGANISATIES.

 

Afkortingen

GJRTK
 staat voor:
  • Grundels
  • Jollen
  • Ronde Jachten
  • Tjalken
  • Klippers
Deze boten worden ook wel onder andere benamingen aangeduid, zoals Fries jacht of Boeier.


HVZ
 staat voor:
  • Hoogaars
  • Vissersvaartuigen (klassen B & C)
  • Zeeschouw
Deze boten kennen we ook wel onder de naam "kleine" aken en kennen als klassenorganisatie Rond- en Platbodem (R&P).

De Lemsteraken V/VA (Vissersvaartuigen klasse A) kennen hun eigen klassenorganisatie.


Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond