Riep ik nou mama?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

14 oktober 2021

Je weet niet wat je meemaakt als je het voor de eerste keer ziet. Zo razendsnel, bikkelhard en spectaculair is het. Met spelers die recht op elkaar afstuiven en de kano van hun tegenstander met een paar beukende peddelbewegingen kunnen torpederen. Vergelijk kanopolo met andere sporten en het dichtst in de buurt komt een real live game (Netflix?) met rugby en waterpolo-elementen. In mijn ogen is kanopolo een van de onontdekte parels van de Nederlandse sport.

Het was daarom een eer om deze zomer te mogen debuteren in de kanopolowedstrijd tussen het Watersportverbond en de gemeente Den Haag. Even tussen ons gezegd en gezwegen: voor mij geen succes. Ik werd genadeloos tot zinken gebracht door de Directeur Sport van Den Haag, terwijl ik mij veilig waande onder het doel van de tegenstander.

Gij zijt bedankt, mompelde ik nog.

Hoe anders was mijn gevoel na dit weekend, toen ons nationaal team op het EK Kanopolo in Catania op Sicilië zilver wist te winnen bij de vrouwen en brons bij de mannenjunioren. Dat was het beste resultaat in meer dan tien jaar tijd. Gemakkelijk ging dat niet. Zo weigerde Transavia vlak voor vertrek de kano’s aan boord mee te nemen en een compleet Nederlands Kanopolo Team kon de bemanning niet op andere gedachten brengen. De vliegtuigmaatschappij met slogans als ‘tot uw dienst’ en ‘daar word je vrolijk van’ bleek onvermurwbaar. Intussen was op Sicilië een noodweer losgebarsten. Met als heftig dieptepunt een tornado die op de eerste wedstrijddag precies langs de plek van het toernooi wervelde, een spoor achterlatend van ontwortelde bomen, beschadigde huizen en afgezette wegen. Als er een cameraploeg van de NOS bij was geweest, had dat indrukwekkende beelden opgeleverd. Zelfs van de op het nippertje ingevlogen kano’s.

Maar ook dit keer geen milliseconde televisieaandacht. Jammer, want ik ben ervan overtuigd dat een kanopolowedstrijd alleen al een fascinerend verslag kan opleveren. Om die reden proberen wij nu alvast de interesse te wekken van de NOS voor de World Games 2022. Die worden georganiseerd in het Amerikaanse Birmingham en gelden als de Olympische Spelen voor niet Olympische sporten. Zowel de dames als de heren kanopolo-teams doen mee.

Toch, dat moet gezegd, zal kanopolo nooit een kijkcijferhit worden. De grootste kracht van deze sport ligt ergens anders: het gemak waarmee je het kunt doen en de ervaring die dat oplevert. 31 watersportverenigingen door het hele land bieden het aan en het is tien keer leuker dan een potje paintball bij een vrijgezellenfeest.

Veel lastiger wordt het, om uit te blinken in deze sport. Hoewel je de regels snel onder de knie hebt, die zijn heerlijk overzichtelijk, is alles een uitdaging aan deze real live game. Zelfs het doel hangt hoog boven het water. Dat bereik je alleen door je peddel rechtstandig in de lucht te steken en dan nog heb je het idee, ook ik, ruim twee meter lang, dat je er niet bij kunt, terwijl een horde Vikingen je probeert te enteren. 

Riep ik nou mama?

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

De partners van het Watersportverbond