Stof tot nadenken

30 juni 2022

Stof tot nadenken

Op de middenstip van een voetbalveld wisselen de aanvoerders vlak voor de aftrap van een internationale wedstrijd vaantjes uit van hun club. Onder jeugdzeilers geldt eenzelfde soort traditie. Doe je mee aan hét internationale toernooi, dan neem je uit je eigen land een flesje watersportwater mee. Bij het komend Jeugd WK Zeilen in Scheveningen, van zaterdag 9 tot en met donderdag 14 juli, gaan we met dat gebruik aan de haal.

Voor de jeugdzeilers is dit toernooi de eerste serieuze krachtmeting met leeftijdgenoten van wereldklasseniveau

Er is een PR-stunt bedacht, die niet alleen extra aandacht zal vestigen op het unieke karakter van dit sportevenement, maar ook stof tot nadenken biedt over de toekomst van ons water.  Maar voordat het zover is, enkele interessante feiten over het Jeugd WK Zeilen 2022:

1. Het is voor het eerst dat dit jeugdtoernooi in deze omvang in Nederland wordt georganiseerd. 

2. Er doen in totaal 450 zeilers uit 69 verschillende landen mee, die zonder uitzondering als enigen de eer van hun land mogen verdedigen in de klasse waarin ze uitkomen.

3. Het Nederlands team bestaat uit elf sporters: zes jongens, vijf meiden. In diverse klassen zullen zij naar de podiumplaatsen dingen. Denk aan het kiteboarden, de 29’ers (het kleinere broertje van de 49’er), IQ-foilen, de Ilca’s (eenmansboten) en de Nacra’s (catamarans). 

4. Het Nederlands deelnemersveld kent een mooie landelijke spreiding. De atleten komen van watersportverenigingen uit het hele land, die binnen hun eigen structuur wereldtopsporters hebben opgeleid. Knap, zijn we trots op bij het Watersportverbond.

5. De organisatie van dit jeugdtoernooi is de stresstest voor het volgend jaar te organiseren WK Zeilen. Wat hier goed gaat, of voor verbetering vatbaar, nemen we mee als ervaring naar 2023.

6. Voor de jeugdzeilers is dit toernooi de eerste serieuze krachtmeting met leeftijdgenoten van wereldklasseniveau. Dat maakt ze bloednieuwsgierig: hoe goed zijn ze? En hoe goed ben ikzelf? 

7. Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is de toernooidirecteur. Hij zal de krachtmeting als de Richard Krajicek van de watersport in goede banen leiden.

8. Op een vakantiepark in de buurt van Scheveningen hebben de sporters hun eigen ‘Olympisch dorp’. Per fiets gaan ze door de duinen naar de wedstrijden aan het Scheveningse strand.

9. Om de competitie zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, mogen de zeilers niet met hun eigen materiaal varen, maar krijgen een boot van de organisatie toegewezen. Fabrikanten hebben daartoe 400 bouwpakketten afgeleverd. In de komende dagen worden deze zorgvuldig in elkaar gezet.

10. Tientallen vrijwilligers uit de watersport zijn in touw om van het toernooi een onvergetelijke ervaring te maken. 

11. “Een natuurlijk strand en de windcondities van de Noordzee gaan zorgen voor spannende wedstrijden en zijn tegelijk een test voor de zeilvaardigheid van de beste zeilers ter wereld onder de 19 jaar.” Citaat van de directeur World Sailing.  

Moet ik nog meer zeggen?

Hup Holland hup. 

P.s.

Wil je de verrichtingen van dag tot dag volgen, schakel dan in op de website en social media kanalen van TeamAllianz, waar we het Nederlands team op de voet volgen en Allianzsailingworlds waar alles over het hele evenement te volgen is. 

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond