Vier keer meer overlevingskans bij het dragen van een reddingsvest

Overboord vallen is een risico voor iedereen die vaart. Het is daarom belangrijk op het water een reddingsvest of drijfhulpmiddel te dragen.

14 augustus 2019

Overboord vallen is een risico voor iedereen die vaart. Het is daarom belangrijk op het water een reddingsvest of drijfhulpmiddel te dragen. Dit kan je redding zijn als je onverhoopt in het water valt. Slechts 70% van de watersporters draag consequent een reddingvest. Dat kan beter! De KNRM is daarom een veiligheidscampagne gestart voor het dragen van een reddingsvest. Hulpverleners op het water komen namelijk elk jaar tientallen keren in actie voor man overboord-situaties.

Veel watersporters en bemanningsleden binnen de beroepsvaart zijn zich nog onvoldoende bewust welke voordelen het dragen van een reddingsvest heeft. Een reddingsvest draait je op je rug zodra je in het water ligt. Daardoor kun je blijven ademhalen, ook als je bewusteloos bent. Een reddingsvest werkt alleen als je het aan hebt en moet wel de juiste maat hebben en goed vastzitten. Bij de pleziervaart wordt het dragen van een reddingsvest verplicht als het schip een snelheid kan halen van 20 km/uur of meer. Of als de stuurman zich in staande positie aan het roer bevindt. De praktijk wijst uit dat het reddingsvest niet consequent gedragen wordt. De KNRM wil bereiken dat watersporters en bemanningsleden zelf inzien welk nut het dragen van een reddingsvest heeft. En het reddingvest daardoor ook consequent dragen.


Uitglijden

Uitglijden of struikelen aan dek of omslaan in een kano gebeurt altijd onverwachts, en dan lig je zo in het water. Door het dragen van een reddingsvest wordt verdrinking voorkomen en kan dus je leven reden. De KNRM geeft daarom de volgende adviezen:

  • Zorg voor de juiste reddingsvesten en controleer ze regelmatig.
  • Draag het reddingsvest over je jas, niet eronder. Klik het vast en snoer de band aan.
  • Maak van het aantrekken een gewoonte. Als je in het buurt bent van het water dan altijd een reddingsvest aan!
  • Zet je naam in het reddingsvest en draag geen vest van iemand anders.


Verbeteren van de veiligheid op het water

Het Watersportverbond steunt de campagne van de KNRM van harte. Jaarlijks vindt er een aantal ongelukken plaats op het water. Vaak door onkunde, gebrek aan relevante kennis of haperend materiaal. Daarom maken we ons hard voor het verbeteren van de veiligheid op het water en adviseren we onze verengingen en alle watersporters om goed voorbereid het water op te gaan. Wat je ook doet op of aan het water; draag een passend en goed onderhouden reddings- of zwemvest want het kan je leven redden.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond