Westerkoggeroute wordt beter bevaarbaar

24 maart 2022

Westerkoggeroute wordt beter bevaarbaar

De vaarroute Westerkogge wordt verbeterd. Dat heeft de gemeenteraad van Koggenland onlangs besloten. De Westerkogge kent op dit moment verschillende knelpunten die doorvaart belemmeren. Die worden nu opgelost.

De Westerkogge is een onderdeel van de vaarroute Westfriesland west en loopt langs Avenhorn via Grosthuizen naar Hoorn. Via Berkhout en Westeinde kun je het rondje compleet maken. Op dit stuk van de route zit echter nog een aantal te lage bruggen, te lage duikers en uitstekende landhoofden. De route moet een doorvaarthoogte krijgen van 1,20 meter om geschikt te zijn voor de kleine recreatievaart zoals sloepen en kano’s.

Het regioteam Noord-Holland noord van het Watersportverbond heeft regelmatig aangegeven waar de knelpunten zitten en ook constant de meekoppelkansen benoemd, waarbij verbeteringen worden gekoppeld aan geplande aanpassingen, renovaties. Nu zijn de knelpunten officieel erkend en worden ze structureel opgelost. 

Inge Kuyt, regiovertegenwoordiger Noord-Holland noord: “We zijn blij dat de gemeente de knelpunten gaat oplossen. De Westerkogge is een fraaie route met diverse mogelijkheden voor een rondje varen. De route gaat door een mooie omgeving en je kunt in de verschillende plaatsen even aanleggen.”

De gemeente krijgt subsidie van de provincie Noord-Holland voor de uitvoering van de plannen. 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond