Wijziging rating systemen IRC en ORC

24 februari 2022

Wijziging rating systemen IRC en ORC

Ieder jaar ondergaan de rating systemen ORC en IRC wijzigingen. Het doel hiervan is dat de prestaties van een boot beter kunnen worden berekend. Ook de veiligheidsregels, gevat in de Offshore Special Regulations, worden jaarlijks herzien. De Noordzee Club, de klassenorganisatie voor ORC en IRC gemeten jachten, heeft al eerder een aantal wijzigingen besproken en vastgelegd in het verslag van de Dag van het Wedstrijdzeilen 2022.

Vanuit de respectievelijk internationale klasse organisaties IRC Rating (RORC) en ORC hebben wij een aantal mededelingen ontvangen die voor certificaathouders van belang (kunnen) zijn. Deze zijn ook op hun website te vinden. Wij lichten er een paar uit.

 

ORC

  • Hellingshoek bepalingen gedaan in 1989 of eerder zijn vervallen en vervangen door de ORC software geschatte stabiliteitsgegevens.
  • In het verleden gebruikte inzinking maten, die bepaald zijn op andere meetpunten dan voorgeschreven op de offset file (=hull scan) van de betreffende boot, komen te vervallen. De Noordzee club analyseert iedere boot waar dit op van toepassing is om enige rating impact te minimaliseren.
  • De waterverplaatsing in zeilende conditie (displacement in sailing trim) wordt vanaf 2022 bepaald m.b.v. het opgegeven bemanningsgewicht i.p.v. het default bemanningsgewicht.
  • Voor boten met een midzwaard zijn de gegevens hiervan onderdeel gemaakt van de offset file. De omzetting hiervan is gedaan door de ORC software.
  • Zie voor overige aanpassingen ook de FAQ uitgegeven door ORC.

 

IRC heeft enkele documenten ter verduidelijking ter beschikking gesteld:

Let wel dat IRC een ingevuld reval formulier nodig heeft om 2021 certificaten om te zetten naar 2022.

 

Verlenging certificaat

Eerder dit jaar zijn alle facturen verstuurd en zijn begin februari herinneringen uit gegaan. Per 28 februari kunnen nog openstaande facturen leiden tot beëindiging van het lopende certificaat.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond