Youth America's Cup 2021 gecanceld

De beperkingen van de Nieuw-Zeelandse regering met betrekking tot immigratie vanwege het coronavirus maakt dit onmogelijk.

2 september 2020

De Youth America’s Cup (YAC) gaat niet door in 2021. Dat maakte de Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS ) op dinsdag 2 september via een statement op de eigen website bekend. De beperkingen van de Nieuw-Zeelandse regering met betrekking tot immigratie vanwege het coronavirus maakt dit onmogelijk. De twee Nederlandse teams aan de regatta betreuren, maar respecteren het besluit van de RNZYS en de lokale overheid. 

Ondanks dat het evenement een officieel onderdeel van de America’s Cup is en volledig wordt gefinancierd door middel van sponsoring, toegangsprijzen en tientallen banen creëert voor Nieuw-Zeelanders, hebben de teams niet dezelfde vrijstellingsstatus gekregen als die andere America’s Cup-teams hebben gekregen. De America’s Cup gaat (voorlopig) nog wel volgens planning door. Arno van Gerven directeur van het Watersportverbond: “Het is jammer. Er werd ontzettend naar toegeleefd, maar helaas weer een event geraakt door corona. Wij hopen dat de teams en partners de spirit vasthouden en er nieuwe doelen komen.”


Team DutchSail kijkt alweer vooruit

Team DutchSail - Janssen de Jong, Sailing Holland en de participerende verenigingen KNZRV & KRZV De Maas verwachten binnen een maand een nieuw sportief doel te presenteren. De zeilers van Team DutchSail - Janssen de Jong laten in een gezamenlijk statement het volgende weten. “Natuurlijk balen we ontzettend van dit nieuws. Het varen van de Youth America’s Cup is in de laatste weken van een ver van ons bed show opeens een heel reële droom geworden. Ondanks dat we nog midden in de selecties zitten voelde het voor ons allemaal al heel dichtbij en was het binnen handbereik. Tegelijkertijd zijn wij zeilers. We moeten en kunnen ons ieder moment aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Dat zullen we ook nu doen. Met het team om ons heen en hopelijk met de support van de verschillende partners zullen we ons plan bijstellen. We werken super fijn samen en zullen dat blijven doen. Nieuwe doelen stellen en daarvoor trainen. Deze campagne is nog lang niet voorbij en wij zijn nog niet uitgeleerd.”


‘Komt zeker een andere kans’

Ook de Koninklijke Watersport-Vereeniging ‘Loosdrecht’ (KWVL) van Kingdom Team The Netherlands toont via een statement op de verenigingsite begrip voor het besluit van de organisatie. “De KWVL betreurt dit ten zeerste, maar heeft begrip voor deze beslissing. Dank aan de vele vrijwilligers, het team en sponsoren voor hun grote inzet voor dit unieke project. Het mocht nu niet zo zijn, maar er komt zeker een andere kans.” 

Kingdom Team The Netherlands
Kingdom Team The Netherlands

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport

De partners van het Watersportverbond