Zeilen terug op de Paralympische Spelen?

4 november 2021

Zeilen terug op de Paralympische Spelen? 

Op 26 oktober 2021 maakte World Sailing bekend een campagne te starten om zeilen terug op het paralympische programma te krijgen. Dit vanuit de overtuiging dat zeilen heel geschikt als paralympische discipline, juist omdat je met technische aanpassingen aan de boot een ‘level playing field’ kan creëren voor een brede range aan lichamelijke beperkingen.

Zeilen werd voor het eerst een paralympische sport in Sydney 2000 nadat het vier jaar eerder een demonstratiesport was. Vijf edities bleef het op het programma en wist Nederland vier medailles te winnen waarvan één goud in Londen 2012. Mischa Rossen, Marcel van de Veen en Udo Hessels eindigden als eersten in de Sonar, driemans kielboot. 

Na Rio in 20216 verloor zeilen de paralympische status omdat het volgens het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) niet meer voldeed aan het criteria van het aantal deelnemende landen. Serge Kats, ook in Rio manager topsport van het Watersportverbond: ‘In Rio hadden we vanuit Nederland één programma in de Skud klasse, een tweemans boot. Dat waren inderdaad kleine velden. In de eenmansklasse zag je wel grotere velden. Het is jammer dat het nu helemaal van het paralympische programma af is omdat je juist in het zeilen middels technische aanpassingen aan de boot gelijkwaardige competitie kan creëren. Dat is in weinig andere sporten zo.’

De oorzaak van de kleine velden en lage aantal deelnemende landen is onder meer te verklaren door de hoge kosten die met parazeilen zijn gemoeid. Omdat het veelal kielboten betreft, nemen de transport en handlings-kosten snel toe. Ook moet je rekening houden met een relatief groot begeleidingsteam.

 

WK Zeilen en WK Parazeilen Den Haag 2023

Op dit moment is de Commissie Aangepast Sporten van het Watersportverbond in gesprek met betrokkenen in het paralympisch zeilen in Nederland om gezamenlijk te kijken wat de meest kansrijke weg is naar groei in het parazeilen. Het besluit van het Watersportverbond om het WK Parazeilen gelijktijdig te organiseren met het WK Zeilen in 2023 in Den Haag is een belangrijke stap hierin. Ook deze campagne van World Sailing om zeilen weer op de Paralympische Spelen te krijgen is een katalysator voor groei.  

 

Welke weg zou het meeste succes kunnen brengen voor parazeilen in Nederland?

Kats: ‘Naast dat het initiatief en de ambitie van World Sailing een hele goede is, denk ik dat het belangrijk is dat het een beweging van onderop wordt. Zorg ervoor dat je met een beperkt aantal klassen, misschien zelfs één, probeert te groeien. En nieuwe vormen verkennen zoals kitesurfen. Richting 2016 zag je dat een relatief laagdrempelige klasse als de 2.4 m2 wel grotendeels voldeed aan de criteria. Op die manier kan je grotere velden creëren en kan je toewerken naar een competitieve nationale vloot. Daarmee zijn de paralympische spelen een stip op de horizon waar je naar toe wilt, in plaats van het vertrekpunt.’

 

Traject campagne parazeilen Olympisch

World Sailing zal eind 2022 het definitieve bid voor paralympisch zeilen indienen.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond