Zo bereid je succesvol wedstrijden voor deze zomer!

9 Praktische tips en webinar over het Nu voorbereiden op de wedstrijden van STRAKS.

15 april 2021

Hoewel het routeplan nog met veel twijfels is omgegeven en de verruimingen voor de sport vaag zijn, werkt het stappenplan van het demissionair kabinet toe naar een geweldige zomer op het water. Ook in wedstrijdvorm. Bereid je daarom met deze 9 praktische tips én een webinar NU voor op de wedstrijden van STRAKS. 

Voordat we van wal steken, eerst een belangrijk punt uit de laatste persconferentie (13 april). Of beter gezegd; een punt dat niet concreet is gemaakt, maar wel boven de markt is gaan hangen en waar we echt vanaf moeten. Het kabinet schijnt vast te willen houden aan 1,5 meter aan boord. Ongeloofwaardig. Sowieso is watersport al de veiligste sport in pandemische tijden, maar als je het afzet tegen het mogelijke besluit om straks de terrassen open te gooien, is het helemaal een rare regel. Op dit moment voeren wij actieve lobby op dit onderwerp. Vanzelfsprekend houden we u op de hoogte.

 

Hoe bereiden we ons NU voor op STRAKS, zonder goed te weten wat straks wel of niet kan?

Graag delen wij het laatste nieuws en onze ervaringen op 29 april in een webinar. We diepen de mogelijkheden verder uit en gaan in op jullie vragen. Suggesties en ervaringen zijn welkom! Zie voor meer informatie over het webinar en inschrijving onderaan dit bericht.

 

Wat kan er nu?

Gelukkig kan er op dit moment al het een en ander op het water:

  • De jeugd t/m 26 mag buiten sporten: trainen en onderlinge wedstrijdjes varen (op en binnen de eigen vereniging).
  • Sporters vanaf 27 jaar kunnen buiten sporten met inachtneming van 1,5 meter afstand. Groepsvorming mag nog altijd niet. Op het water hebben we daar geen of minder last van. Zeker bij eenmansboten is dit geen belemmering.
  • Op het water zijn dus onderlinge trainingsvormen en -wedstrijdjes goed mogelijk.
    • Voor de training laat iedereen zijn boot te water met inachtneming van de gepaste afstand. 
    • Na de training haalt iedereen de boot op eenzelfde manier uit het water.
    • Na de training gaat iedereen weer naar huis.
  • Kaderleden, officials, vrijwilligers, trainers, coaches en medewerkers mogen aanwezig zijn, altijd op 1,5m afstand. 
  • Ook ouders van kinderen mogen helpen indien nodig bij het op en aftuigen van de boot, echter maximaal één ouder per kind. De ouders houden 1,5m afstand tot elkaar. Zijn de kinderen op het water, dan blijven de ouders niet op de locatie rondhangen.
  • Trainingen/onderlinge wedstrijdjes kunnen dus, echter enkel op de eigen vereniging.

 

Hoe bereid je je voor op straks zonder helder zicht?

Hoe moeilijk het ook is om vooruit te kijken, wij proberen dat wel te doen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het moment dat er meer kan. We weten nog niet precies wanneer, maar wij gaan ervan uit dat we komende zomer het water op kunnen. Dit vanwege:

  • De ontwikkelingen met vaccinaties en sneltesten.
  • De mogelijkheden zoals wij die nog kennen vanuit de vorige zomer. 
  • De aard van onze sport: buiten en veilig.
  • De aanpassingen, zoals o.a. hier genoemd, die we kunnen doorvoeren om veilig en met plezier het water op te kunnen.
  • De aandacht die er is voor wedstrijdzeilen in de gesprekken over verruiming. 
  • Het feit dat veel verenigingen het afgelopen jaar corona ‘proof’ zijn ingericht en als zodanig opereren.

 

Wat kan je NU alvast doen om straks snel te kunnen handelen?

  1. Zoek bij je eigen gemeente en veiligheidsregio uit wat de nu heersende maatregelen precies zijn en wanneer en wat voor versoepelingen er in het vooruitzicht zijn. Blijf regelmatig in gesprek met je contactpersoon.
  2. Adviseer je leden om alles in gereedheid te brengen om weer het water op te kunnen in wedstrijdverband (check je certificaat en licentie).
  3. Activeer je eigen vrijwilligers en inventariseer welke bereid zijn bij openstelling weer actief te zijn op de vereniging.
  4. Inventariseer hoeveel personen op één moment aanwezig kunnen zijn (tijdens een training) op de vereniging zodat dat op een veilige manier kan. Hieraan kan je het maximaal aantal deelnemers aan een wedstrijd (straks) ontlenen.
  5. Richt je vereniging in op een manier dat er maximaal geventileerd wordt, het sanitair regelmatig wordt schoongemaakt en er genoeg mogelijkheid is tot handen wassen. Raadpleeg voor meer tips het coronadossier op onze website.
  6. Denk na over openstelling van horeca en wat het vraagt om dit op een veilige manier te kunnen laten verlopen (looplijnen, plexiglas, pin betaling).
  7. Communiceer goed wat de mogelijkheden tot socializen of zelfs feesten na een wedstrijd kunnen zijn, naar alle waarschijnlijkheid voorlopig nog niet of in zeer beperkte mate.
  8. Stel spelregels op voor de leden en aanwezigen op de vereniging (bv. tijdens een training) en heb deze gereed om te communiceren richting de leden (mail, posters, Whatsappe.d.). 
  9. Heb je een wedstrijd gepland staan vóór de zomer, zorg dan voor een uitwijk moment in juli/augustus of nog later. Zelfs einde jaar is er wellicht nog animo om wedstrijden te varen. Zorg dat je de locatie en vrijwilligers daarvoor opgelijnd hebt. 

 

Webinar 29 april, 20.00-21.30 uur: hoe organiseer ik straks veilig een wedstrijd op mijn vereniging?

Er is veel ervaring opgedaan bij de organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) afgelopen september in Medemblik over hoe je een wedstrijd veilig kan organiseren. Frans Hin, organisator van het ONK, deelt graag middels een Webinar zijn ervaring en geeft tips waar je op moeten letten om een wedstrijd veilig te kunnen organiseren. 

Ook delen we de ervaringen van Max Blom, voorzitter van de Kaag en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de regionale regelgeving op een vereniging. Arno van Gerven deelt, als directeur van het Watersportverbond, zijn landelijke ervaringen met verenigingen, organisaties en overheden.

De Webinar vindt plaats op donderdag 29 april van 20.00-21.30 uur. U bent van harte uitgenodigd deze Webinar bij te wonen, inschrijven kan via het  online formulier hieronder.

Inschrijfformulier

Bijvoorbeeld: Bestuurslid vereniging, regiovertegenwoordiger, etc.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond