Topsport zeilen

Het Olympische zeilprogramma (TeamNL Zeilen) wordt gestuurd door het Watersportverbond. Hierbij krijgen wij steun van NOC*NSF en diverse partners.

Het Olympische zeilprogramma (TeamNL Zeilen) wordt gestuurd door het Watersportverbond. Hierbij krijgen wij steun van NOC*NSF en diverse partners. Ook het windsurfen in de RS-X klasse is een Olympische zeil-discipline. Het Olympische zeilprogramma kent tien disciplines: 

  • 1 mans dinghy:  Laser (M) + Laser-Radial (W)
  • 1 mans dinghy-zwaargewicht:  Finn (M)
  • 2 mans dinghy:  470 (M) + 470 (W)
  • 2 mans Skiff:  49er (M) + 49er-FX (W)
  • 2 mans mix catamaran:  Nacra 17-foiling (M+W)
  • Windsurfen:  RS-X (M) + RS-X 8.5 (W)

Benieuwd wie zich in welke disciplines voorbereidt op de Olympische Spelen? Klik hier voor meer informatie over TeamNL Zeilen.

 

Olympische Spelen 2024

Vanaf 2024 vallen ook disciplines uit kitesurfen (kitefoil mix) en zeezeilen (offshore mix) onder het Olympische zeilprogramma. Daarmee zijn in 2024 de meeste verschijningsvormen van de zeilsport in het Olympische programma vertegenwoordigd, inclusief het futuristische foilen.


Talentplan

Voor een goede instroom naar de kernploeg-programma’s van TeamNL Zeilen stuurt het Watersportverbond, met haar verenigingen en met de betrokken klassenorganisaties, het opleidingsprogramma aan in de vorm van het Talentplan. Wil je hier meer over weten? Kijk voor meer informatie in het Kenniscentrum.

TeamNL Zeilen

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond