Instructeur

Wil jij anderen laten ervaren hoe leuk jouw sport is en actief aan de slag met lesgeven? Tijdens de opleiding tot instructeur ontwikkel je skills om dit te doen.

Wil jij andere laten ervaren hoe leuk jouw sport is en actief aan de slag met lesgeven? Tijdens de opleiding tot instructeur ontwikkel je skills om dit te doen. Je verdiept je in de techniek, leert oefenstof maken, een jaarprogramma ontwikkelen en alle zaken rondom veiligheid. Zo word je klaargestoomd om als zelfstandig instructeur mensen enthousiast te maken voor jouw sport en ze de kennis en vaardigheden bij te brengen zodat ze veilig en plezierig kunnen watersporten. 

E-learning

Via onze elektronische leeromgeving heb je de regie over je eigen opleiding. Je bepaalt zelf wanneer je de opleiding volgt, maar ook hoelang je erover doet. Bij de start van de opleiding wordt je gekoppeld aan een leercoach. Jouw leercoach begeleid meerdere cursisten waarmee je tevens kunt samenwerken.

De opleiding bestaat uit een reeks opdrachten. Afhankelijk van de kennis en ervaring die je meebrengt bepaal je samen met jouw leercoach met welke opdrachten je aan de slag gaat. Wanneer je alle opdrachten volbracht hebt rond je de opleiding tot zelfstandig instructeur in jouw discipline af.

Workshops

Naast de opdrachten in onze elektronische leeromgeving kan je deelnemen aan workshops om je vaardigheden te oefenen in de praktijk. Tijdens de workshops zul je ook cursisten van andere leercoaches, maar ook van andere watersporten tegenkomen. Er zitten namelijk zeilers, windsurfers, kitesurfers, kanoërs en suppers in. Allemaal gepassioneerde watersporters die veel uit te wisselen hebben!

Inschrijven mogelijk vanaf 1 mei 2020

Momenteel wordt nog aan deze opleiding gebouwd. Vanaf 1 mei 2020 gaat de inschrijving open.

Intructeur

€ 495,-

Niet leden: € 595,-

Veelgestelde vragen

De minimumleeftijd voor deze opleiding is 17 jaar.

Dit heeft te maken met het feit dat je als instructeur verantwoordelijk bent voor je cursisten.

Je moet in het bezit zijn van het diploma Assistent Instructeur of een vergelijkbaar niveau hebben.

Je moet in het bezit zijn van één van de onderstaande eigenvaardigheidsdiploma’s of op dit niveau varen:

 • Jeugdzeilen: CWO III Zwaardboot eenmans.
 • Zeilen: CWO IV in de discipline waarvoor je de opleiding doet.
 • Windsurfen: CWO IV Windsurfen.
 • Kitesurfen: Vorderingenstaat.
 • Kiteboarding volledig afgetekend.
 • Kanoën:
  • Binnenwater A: De kwalificaties Open Kano / Kajakvaardigheid B en Kajak Veiligheidstest,
  • Binnenwater B: De kwalificaties Toervaardigheid extra en Kajak Veiligheidstest,
  • Wildwater I: De kwalificaties Wildwatervaardigheid I en Wildwaterveiligheid I,
  • Wildwater II: De kwalificaties Wildwatervaardigheid II en Wildwaterveiligheid II,
  • Wildwater III: De kwalificaties Wildwatervaardigheid III en Wildwaterveiligheid III,
  • Zee: De kwalificatie Tochtleider Zee (of in opleiding voor Tochtleider Zee, waarbij de kandidaat 3 van de 5 tochten heeft begeleid)

Wanneer je je ingeschreven hebt voor de opleiding en je logt in in onze ELO, is de eerste stap een leercoach kiezen.

Indien je voorkeur hebt voor een leercoach, kun je in de ELO kijken of deze leercoach beschikbaar is en hem of haar kiezen.

Ja dat mag, mits deze persoon aantoonbaar geschikt is en goedgekeurd/afgestemd wordt door het Watersportverbond.

Neem dan contact op met opleidingen@watersportverbond.nl.

Deze opleiding is sportoverstijgend. Je kunt deze opleiding dus volgen als je kitesurfer bent, maar ook windsurfers, kanoërs en zeilers kunnen dezelfde opleiding doen.

De praktijkopdrachten die je moet doen doe je in je eigen discipline net als je examen.

Geen van de aangeboden workshops is verplicht. We raden je wel aan deze te volgen om het optimale uit je opleiding te halen.

Je mag zeker op je eigen vereniging je praktijkopdrachten doen. Hiermee ben je voor de vereniging direct inzetbaar en dus van grote toegevoegde waarde. We raden het wel aan om onder begeleiding van een instructeur aan de gang te gaan.

Na het kiezen van een leercoach in de ELO, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden en voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond