Watersportacademy

Opleidingen van het Watersportverbond

Umpire

Tijdens zowel matchracen als teamzeilen zijn er Umpires op het water. Tijdens de race kunnen de zeilers ‘callen’ door middel van het tonen van een Y-vlag. De Umpires reageren met een groen/witte (geen straf), gele of blauwe vlag (straf voor de gele of de blauwe boot). Ook al heeft een boot een uitstaande straf, hij kan nog altijd zorgen dat de andere boot ook een straf krijgt of zorgen dat hij zo tactisch zeilt dat hij ongestoord zijn straf kan nemen en alsnog al eerste over de finishlijn komt. Voor het matchracen gelden dan ook strikte regels. Binnen de Racing Rules of Sailing vormen de regels voor het Matchracen een eigen hoofdstuk. De grootste afwijkingen zijn de startprocedure en regels ‘als boten elkaar tegenkomen’.

De Umpires volgen een speciale opleiding bij de DMTRA die over het algemeen gelijk staat aan een HBO opleiding en waarbij met name de praktijk belangrijk is. Het is voor de Umpires een intensieve sport, meezeilen/meedenken en net zo snel reageren als de zeilers op het water.

Inschrijven
Deze opleiding wordt in samenwerking met de Dutch Match & Team Racing Association (DMTRA) gegeven. Je kunt je dan ook bij de DMTRA opgeven voor de opleiding tot Umpire.

Opleidingskalender
In onze opleidingskalender vind je alle andere geplande opleidingen.

Background