Watersportacademy

Opleidingen van het Watersportverbond

Wedstrijdofficial 3 WL

Wedstrijden kunnen niet gevaren worden zonder goede Wedstrijdofficials. Wil jij helpen bij de wedstrijdleiding en wedstrijden organiseren op regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau. Begin dan met de opleiding tot Wedstrijdofficial niveau 3.

 Wedstrijdofficial 3 WL
Nadat je de opleiding tot Wedstrijdofficial 2 hebt afgerond kun je de opleiding tot Wedstrijdofficial 3 volgen. Deze duurt drie dagen en gaat dieper in op de stof. Huiswerk maken en examen doen zijn onderdeel van de opleiding. Naast de drie dagen loop je vier evenementen stage, de eerste drie van deze evenementen mag je zelf uitzoeken, voor het vierde krijg je een gerichte opdracht.  Zo leer je welke functies er binnen een wedstrijdcomité vervuld moeten worden, hoe je een wedstrijd organiseert en welke verantwoordelijkheden je als wedstrijdleider hebt. 

Van je stages houd je aantekeningen bij. Daarvoor zijn modellen (templates, sjablonen) beschikbaar, zodat het invullen niet te veel tijd kost. Ook helpt zo’n model je de ter zake doende gegevens op te schrijven. Je verzamelt de stagerapporten in een map, die portfolio wordt genoemd.
Als je vier stagerapporten in je portfolio hebt verzameld, krijg je het diploma Wedstrijdofficial niveau 3 WL. Na het afronden van deze opleiding mag je wedstrijden leiden op verenigingen en deelnemen in nationale wedstrijdcomités.

Wedstrijdofficial 4 (Nationaal erkend Wedstrijdleider)
Wil je je nog verder ontwikkelen? Dat kan! Na je opleiding tot Wedstrijdofficial niveau 3 kun je Wedstrijdofficial 4 (Nationaal erkend Wedstrijdleider) worden. Als Wedstrijdofficial 4 mag je Nederlandse Kampioenschappen leiden. Je moet daarvoor ervaring opdoen met het werken in wedstrijdcomités. Gezien de schaarste aan comitéleden hoeft het je niet veel moeite te kosten een plaats in een wedstrijdcomité te vinden. Als dat nodig is wil onze afdeling Opleidingen je wel helpen zoeken. Van elk evenement waar je hebt meegedaan maak je een stagerapport.

Als je voldoende ervaring hebt opgedaan komt de laatste horde: het Race Management Seminar. Dit seminar wordt gegeven door een Wedstrijdofficial 4 en bestaat uit een opleidingsdag waarop onderwerpen behandeld worden als race management policy en omgaan met een verzoeken om verhaal. Een examen is onderdeel van het programma. De opleiding wordt afgerond met drie individuele beoordelingen door wedstrijdleiders die door de afdeling opleidingen zijn aangewezen. Op deze manier wordt de theoretische basis aangevuld met directe praktijkervaring.

Als je het Race Management Seminar hebt afgerond kun je een beoordelingsgesprek aanvragen (assessment). Daarin wordt onder andere je portfolio besproken. Als het gesprek naar tevredenheid verloopt wordt je erkend als Wedstrijdofficial niveau 4 (Nationaal erken Wedstrijdleider). De erkenning als official niveau 4 is vier jaar geldig. In die 4 jaar houd je in je portfolio je ervaringen bij. Aan het eind van de vier jaar moet je aantonen dat je ervaring op peil is. Dat gebeurt door beoordeling van je portfolio.

Wedstrijdofficial niveau 5 (Internationaal erkend Wedstrijdleider)
Droom je van het organiseren van internationale wedstrijden? Als Wedstrijdofficial 5 (Internationaal erkend Wedstrijdleider) is dit mogelijk. Je kunt ISAF Race Officer worden. Wil je deze opleiding volgen? Dan kun je contact opnemen de afdeling opleidingen van het Watersportverbond via opleidingen@watersportverbond.nl.

Opleidingskalender
In onze opleidingskalender vind je alle geplande opleidingen.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven via webshop.watersporters.nl.

Downloads
Presentaties eerste cursusdag 2019:
Presentatie 2 Wedstrijdleider niveau 3

Presentatie 3 Wedstrijdleider niveau 3 huiswerkversie
Presentatie 6 Wedstrijdleider niveau 3

Background