Topsport in aangepast watersporten

Niet alle aangepaste watersporten zijn op topsportniveau te beoefenen. Bekijk hier welke aangepaste watersporten wel een Paralympische status hebben in Nederland.

Zeilen

Zeilen is na de Spelen van 2016 van de Paralympische kalender verdwenen, met veel nadelen voor de sport. World Sailing en Para World Sailing werken hard om de sport weer Paralympisch te krijgen. Er is eind oktober 2019 een nieuw strategisch plan verschenen vanuit World Sailing. Ook in Nederland hebben we een eigen plan, download het plan hier.

De potentiële Paralympische klassen van dit moment zijn:

  • 2.4mr

Eenpersoons-kielboot. Mannen en vrouwen door elkaar.

  • Hansa 303

Eenpersoons-kielboot. Wide mannenklasse en vrouwenklasse.

  • RS Venture

Tweepersoons-kielboot. Mannen en vrouwen door elkaar.


De RS Venture is nog niet in Nederland. De 2.4mr en de Hansa 303 Wide zijn volop in Nederland aanwezig. Voor locaties, ga naar je hierheen.

Kanovaren

In de Paralympische Kano Competitie zijn drie klassen die zowel voor mannen en vrouwen toegankelijk zijn: 

  • KL1

Atleten met geen of weinig arm rompfunctie en geen beenfunctie. Deze atleten hebben een speciale zitplek nodig met hoge rugondersteuning in de kano. 

  • KL2

Atleten met gedeeltelijke romp -en beenfunctie komen uit in KL2. Ze kunnen rechtop zitten in de kano, maar hebben soms nog een speciale zitplek met rugondersteuning nodig. De benen kunnen een beetje bewegen tijdens het kanoën. 

  • KL3

Atleten met rompfunctie en gedeeltelijke beenfunctie. Ze kunnen door hun rompfunctie in voorovergebuigde houding zitten in de kano. Ze beschikken ten minste over een been of prothese. 

De partners van het Watersportverbond