Regatta Center Medemblik

Het zeilwedstrijdcentrum van Nederland

Historie

Om de positie van Nederland als internationaal toonaangevende zeilnatie te versterken, was er behoefte aan een zeilwedstrijdcentrum met moderne voorzieningen: grote berging voor boten en boeien, ontvangsthal, secretariaat, persruimte, jurykamers, vergaderkamers, kleed- en doucheruimten, etc. Deze behoefte werd gevonden in het Regatta Center Medemblik.

Een dergelijk programma van eisen bleek uiteindelijk haalbaar in combinatie met een grote jachthaven, en met subsidies en bijdragen van het NOC*NSF, de Gemeente Medemblik, het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, het Ministerie van VWS en de Provincie Noord-Holland. Op deze wijze kwam de nieuwe jachthaven met het internationale zeilwedstrijdcentrum tot stand. Op 9 november 1998 werd door Roy Heiner de eerste paal van het havengebouw geslagen. De jachthaven en het Regatta Center Medemblik, voorheen International Sailing Center, werden op 22 mei 1999 feestelijk geopend door oud-leden van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en leden van het Olympisch Zeilteam Nederland.

 

Het zeilwedstrijdcentrum is eigendom van de Vereniging International Sailing Center, waarin het Watersportverbond en de Gemeente Medemblik deelnemen.

Background