Coronavirus en de watersport

Het coronavirus levert een hoop vragen op rondom de watersport. Hier vind je informatie over de invloed en gevolgen van corona voor: recreatie, wedstrijdvaren/trainen/lessen, en verenigingen.

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het maatschappelijk leven en de sport. Het Watersportverbond volgt de situatie op de voet en laat zich adviseren door NOC*NSF, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. 

De informatie in dit kennisdossier is gemaakt op basis van de landelijke maatregelen en het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF uitgaande van de basisregels van de Rijksoverheid en binnen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Aan de informatie in dit kennisdossier kunnen geen rechten worden ontleend. Op lokaal gebied kunnen er per regio verschillen zijn. De lokale noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen zijn altijd leidend. Check dit bij je gemeente. Dit dossier heeft betrekking op de disciplines zeilen, motorboot, kanovaren, suppen, windsurfen en kitesurfen. 

Update 28 mei:
Op vrijdag 28 mei heeft het kabinet nieuwe versoepelingen aangekondigd per 5 juni en per 30 juni. Bekijk hieronder wat de maatregelen betekenen voor de watersport.

Belangrijkste versoepelingen met ingang van 5 juni voor de (water)sport op een rij:
  • Buitensporten in groepen tot 50 personen voor de leeftijd vanaf 18 jaar is toegestaan zonder 1,5 m afstand. Groepslessen mogen dus ook weer. Wedstrijden zijn voor deze leeftijdsgroep nog niet mogelijk, onderlinge wedstrijden binnen de eigen club mogen wel.
  • De jeugd tot en met 17 jaar mag weer in wedstrijdverband uitkomen.
  • Publiek is nog niet toegestaan.
  • De horeca bij verenigingen, zowel binnen als buiten, mogen tussen 06.00 - 22.00 uur de deuren weer openen, onder dezelfde voorwaarden zoals die voor de horeca gelden:  maximaal 50 personen binnen,  maximaal 4 personen aan één tafel, tenzij van eenzelfde huishouden of onder de leeftijd van 12 jaar. 
  • Kleedkamers en douches mogen open.
  • Per 15 mei is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau of met een groen/geel reisadvies weer mogelijk.
Belangrijkste versoepelingen met ingang van 30 juni voor de (water)sport op een rij:
  • Wedstrijden voor alle leeftijden weer toegestaan.
  • Meer ruimte voor evenementen. 
  • Horeca bij verenigingen, zowel binnen als buiten, open voor maximaal 100 personen. Openingstijden zijn dan 06.00 tot 00.00 uur.
Wij verwachten aanstaande maandag een uitgebreider uitgewerkt protocol voor de sport te ontvangen van NOC*NSF. Wij hopen dat hier meer duidelijkheid komt over bijvoorbeeld ruimte voor evenementen per 30 juni.
Kijk hieronder naar de maatregelen gespecificeerd voor recreatiesport, wedstrijdsport en verenigingen.   
Het Watersportverbond blijft zich inzetten voor een versnelde opening van sporten in de buitenlucht zodat we zo snel mogelijk het totale verenigingsleven weer op kunnen pakken. Benieuwd wat er binnen de huidige maatregelen mogelijk is of wil je je alvast voorbereiden op het moment dat er weer wedstrijden kunnen worden gevaren? Lees dan meer in het corona dossier.

De partners van het Watersportverbond