Coronavirus en de watersport

Het coronavirus levert een hoop vragen op rondom de watersport. Hier vind je informatie over de invloed en gevolgen van corona voor: recreatie, wedstrijdvaren/trainen/lessen, en verenigingen.

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het maatschappelijk leven en de sport. Het Watersportverbond volgt de situatie op de voet en laat zich adviseren door NOC*NSF, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. 

De informatie in dit kennisdossier is gemaakt op basis van de landelijke maatregelen en het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF uitgaande van de basisregels van de Rijksoverheid en binnen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Aan de informatie in dit kennisdossier kunnen geen rechten worden ontleend. Op lokaal gebied kunnen er per regio verschillen zijn. De lokale noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen zijn altijd leidend. Check dit bij je gemeente. Dit dossier heeft betrekking op de disciplines zeilen, motorboot, kanovaren, suppen, windsurfen en kitesurfen. 

Update 25 januari 2022:

Op dinsdag 25 januari heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd die op woensdag 26 januari om 05.00 uur ingaan. De maatregelen die gevolgen hebben voor sportverenigingen zijn als volgt: 

 • Het verenigingsgebouw mag open. Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht vanaf 18 jaar voor het gebruik van elke faciliteit van het verenigingsgebouw, uitgezonderd:
  • Vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de vereniging
  • Afhalen in sportkantines
  • Professionele sporters
 • Horeca op de vereniging mag open van 05.00 tot 22.00 uur. Daarbij zijn zitplaatsen verplicht. Mondkapjes zijn verplicht bij rondlopen.
 • Binnen en buiten mag op de vereniging door alle leeftijden gesport worden
 • Wedstrijden (met sporters van) buiten de vereniging zijn ook weer toegestaan
 • In het clubgebouw is het dragen van een mondkapje vanaf 13 jaar verplicht
 • Publiek is toegestaan met in achtneming van 1,5 meter

 

Kijk hier naar een overzicht van alle maatregelen zoals aangekondigd door het kabinet op 25 januari.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van de persconferentie, laat het ons weten door te mailen naar vereniging@watersportverbond.nl. Zaken die ook voor ons nog onduidelijk zijn, vragen wij na. Zodra er meer helderheid is, communiceren wij dat op deze pagina.

Bekijk hier het Protocol Verantwoord Sporten zoals opgesteld door NOC*NSF.

Kijk hieronder naar de maatregelen gespecificeerd voor recreatiesport, wedstrijdsport en verenigingen.   

De partners van het Watersportverbond