Coronavirus en de watersport

Het coronavirus levert een hoop vragen op rondom de watersport. Hier vind je informatie over de invloed en gevolgen van corona voor: recreatie, wedstrijdvaren/trainen/lessen, en verenigingen.

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het maatschappelijk leven en de sport. Het Watersportverbond volgt de situatie op de voet en laat zich adviseren door NOC*NSF, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. 

De informatie in dit kennisdossier is gemaakt op basis van de landelijke maatregelen en het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF uitgaande van de basisregels van de Rijksoverheid en binnen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Aan de informatie in dit kennisdossier kunnen geen rechten worden ontleend. Op lokaal gebied kunnen er per regio verschillen zijn. De lokale noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen zijn altijd leidend. Check dit bij je gemeente. Dit dossier heeft betrekking op de disciplines zeilen, motorboot, kanovaren, suppen, windsurfen en kitesurfen. 

Update 14 juli:

Op vrijdag 9 juli heeft de overheid enkele nieuwe maatregelen ingevoerd. Daar waar zo goed als alle maatregelen waren opgeheven, geldt nu het volgende voor verenigingen:

  • De horeca bij verenigingen mag tussen 06.00 en 00.00 uur open zijn, zowel binnen als buiten. Een vaste zitplaats is verplicht, bij toegang moet nog steeds een gezondheidscheck plaatsvinden. Met kuchschermen kan men binnen dichter op elkaar zitten.
  • Reguliere verenigingsactiviteiten, zoals wedstrijden, zijn toegestaan.
  • Stem de organisatie van grote en meerdaagse evenementen af met de gemeente. Dan weet je waar je aan toe bent. Per gemeente kan namelijk verschillen wat wel en niet kan/mag. Ervaar je lokaal problemen bij de voorbereiding en toestemming dan kun je dit bij ons melden en vragen wij er op landelijk niveau aandacht voor.

Op naar een mooie zomer op het water!

Kijk hieronder naar de maatregelen gespecificeerd voor recreatiesport, wedstrijdsport en verenigingen.   

De partners van het Watersportverbond