Coronavirus en de watersport

Het coronavirus levert een hoop vragen op rondom de watersport. Hier vind je informatie over de invloed en gevolgen van corona voor: recreatie, wedstrijdvaren/trainen/lessen, en verenigingen.

De verspreiding van het coronavirus heeft grote invloed op het maatschappelijk leven en de sport. Het Watersportverbond volgt de situatie op de voet en laat zich adviseren door NOC*NSF, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de ministeries die met deze problematiek bezig zijn. 

De informatie in dit kennisdossier is gemaakt op basis van de landelijke maatregelen en het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF uitgaande van de basisregels van de Rijksoverheid en binnen de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Aan de informatie in dit kennisdossier kunnen geen rechten worden ontleend. Op lokaal gebied kunnen er per regio verschillen zijn. De lokale noodverordeningen en gemeentelijke bepalingen zijn altijd leidend. Check dit bij je gemeente. Dit dossier heeft betrekking op de disciplines zeilen, motorboot, kanovaren, suppen, windsurfen en kitesurfen. 

Update 11 mei:
Tijdens de persconferentie van dinsdag mei zijn enkele versoepelingen aangekondigd welke per 19 mei worden doorgevoerd mits de ziekenhuis cijfers verder blijven dalen. Maandag 17 mei wordt besloten of de versoepelingen twee dagen later doorgaan. 

Belangrijkste versoepelingen met ingang van 19 mei voor de sport op een rij:

Dinsdagavond 11 mei presenteerde het kabinet de volgende stap van verlichting van de coronamaatregelen uit het openingsplan die per 19 mei aanstaande, onder voorbehoud van verdere daling van de ziekenhuis cijfers, in zullen gaan.

  • Buitensporten in groepen tot 30 personen voor de leeftijd vanaf 27 jaar is toegestaan met 1,5 m afstand.
  • Jongeren t/m 26 jaar mogen buitensporten zonder 1,5 m afstand
  • Buitenterrassen van onze watersportverenigingen en vaarscholen mogen open met zitplaatsen voor maximaal vijftig personen, maximaal twee personen aan één tafel op 1,5 meter afstand, tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden. De openingstijden van de terrassen zijn 06.00-22.00 uur.
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten
  • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten kunnen open zodat bijvoorbeeld weer bootjes verhuurd kunnen worden.
  • Per 15 mei is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau of met een groen/geel reisadvies weer mogelijk.
Het Watersportverbond blijft zich inzetten voor een versnelde opening van sporten in de buitenlucht zodat we zo snel mogelijk het totale verenigingsleven weer op kunnen pakken. Benieuwd wat er binnen de huidige maatregelen mogelijk is of wil je je alvast voorbereiden op het moment dat er weer wedstrijden kunnen worden gevaren? Lees dan meer in het corona dossier.

De partners van het Watersportverbond