Positieve energie voor een duurzame vereniging en een lage rekening

Energie wordt steeds duurder. Lees hier hoe je als vereniging je energieverbruik verminderd en de rekening van de energiemaatschappij verlaagd.

Hoe verminder je het energieverbruik op de vereniging en verlaag je de rekening van de energiemaatschappij? Antwoorden op die vragen heeft sportkoepelorganisatie NOC*NSF samengevat in een aantal concrete bezuinigingsmaatregelen.

Er zijn volgens NOC*NSF drie categorieën bezuinigingen:

  1. Directe terugverdienacties.
  2. Binnen twee jaar terugverdiend.
  3. Binnen twee tot vijf jaar terugverdiend.

Bij direct terugverdienen is het onder meer belangrijk om de verwarmingsinstallatie goed te regelen en de apparaten volledig uit te schakelen in plaats van ze in de stand-by modus te zetten. Bij terugverdienen binnen vijf jaar gaat het bijvoorbeeld om isoleren en het aansluiten van een bewegingsmelder op een lichtschakelaar. Het kabinet biedt in 2022 overigens een compensatieregeling aan voor de stijgende energieprijzen, maar die geldt volgens NOC*NSF niet voor verbruik boven de 10.000 kWh. 

Handig: Sport NL Groen

Samen met sportbonden en de partners van Routekaart Duurzame Sport heeft NOC*NSF ook de online tool Sport NL Groen ontwikkeld. Deze helpt verenigingen nog meer te verduurzamen en hun energieverbruik te verminderen. Zo is er op basis van openbare informatie een inschatting gemaakt van mogelijke acties voor de vereniging. Denk hierbij aan: 

  • Mogelijke gemeente- of provincie-subsidies voor de verduurzaming van de accommodatie.
  • Beschikbare leningen. 
  • Overzicht van duurzame maatregelen inclusief de geschatte jaarlijkse besparing, investering en potentiële CO2-reductie.
  • Partnerkorting bij fabrikanten en installateurs.

 

Gratis begeleiding energiecoach

De eerste drie watersportverenigingen die zich aanmelden voor Sport NL Groen krijgen gratis professionele begeleiding van een energiecoach. Aanmeldingen via vereniging@watersportverbond.nl

Meer weten over Sport NL Groen? Klik hier.

Sport NL Groen helpt verenigingen nog meer te verduurzamen en hun energieverbruik te verminderen

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond