Verenigingen

Binnen de palen van de organisatie

Legionella

Hygiëne en gezondheid zijn belangrijke zaken op een vereniging. In een jachthaven ligt, wegens de lange waterleidingen onder de steigers Legionella op de loer.

Wat is Legionella exact? Waar moet je als vereniging op letten en hoe breng je dat in de praktijk?

Wat is Legionella?
De legionellabacterie komt normaal in lage concentraties voor en dat is ongevaarlijk. Maar bij bepaalde omstandigheden kan het aantal bacteriën snel toenemen. Iemand die besmet raakt met legionella krijgt aanvankelijk griepachtige verschijnselen. Die kunnen overgaan in twee varianten: de mildere vorm (Pontiac Fever) blijft een stevige griep of de veteranenziekte, een speciale vorm van longontsteking die uiteindelijk zelfs dodelijk kan zijn.

Snelle groei van bacterie
Factoren die van invloed op snelle groei van de bacterie zijn:

  • een watertemperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius;
  • de aanwezigheid van een slijmlaag (biofilm) en voedingsstoffen (zoals ijzer)
  • stilstaand water (bijvoorbeeld in leidingen die weinig gebruikt worden)

Dat betekent dat waterleidingen die door een warme ruimte lopen (bijvoorbeeld de plaats waar de verwarmingsketel staat) en warmwaterleidingen (bijvoorbeeld bij douches) een potentieel gevaar vormen. Dat geldt zeker in het geval die leidingen niet of weinig gebruikt worden.

Zogenaamde ‘dode leidingen’ zijn ideale kraamkamers voor legionellabacteriën, maar bijvoorbeeld ook douches buiten het watersportseizoen of de kraan in het bezemhok die eigenlijk nooit gebruikt wordt. Voldoende voeding is bijna altijd wel aanwezig in een waterleiding.

Voorkomen

Jachthavens met vernevelende tappunten dienen tegenwoordig een Risicoanalyse uit te laten voeren door een BRL6010 gecertificeerd bureau, daaruit volgt een beheersplan, en een logboek, daarnaast dienen er watermonsters genomen te worden. Lees hiermeer over wat je moet doen om legionella  te voorkomen.

Regels

Om de preventie van Legionella binnen de vereniging heeft de overheid regels opgesteld. De regels voor jachthavens kun je hier vinden.
Op zoek naar meer informatie? Neem contact op via de mail.

Interessant:

Background