Veilig het water op tijdens Corona

Recreatief varen: maatregelen en adviezen voor watersporters, recreanten en passanten

Onze passie speelt zich af buiten, op het water. Dat maakt in deze tijden van corona er relatief veel mogelijk is. Op deze pagina geven wij een aantal tips en adviezen voor recreanten. Ook verenigingen kunnen onderstaande adviezen gebruiken om hun leden en passanten te informeren.

Tips om veilig het water op te gaan

  • Zorg dat je zo goed mogelijk voorbereid bent en dat je geen hulp nodig hebt van de KNRM of andere hulpverleners. Denk aan een schone en volle tank en ga alleen varen bij goede weersverwachting. 
  • Raadpleeg voor brug en sluisbedieningen van tevoren op de website van de beheerder​ via: www.vaarweginformatie.nl  of https://www.vaarweginformatie.nl/frp/main/#/nts/map   
  • ​Raadpleeg de regels voor je eigen thuishaven/vereniging. 
  • Als je in een andere haven dan je thuishaven wilt aanleggen of overnachten, raadpleeg van te voren de website of neem contact op voor informatie over beschikbaarheid en openstelling voorzieningen.  
  • Overnacht je in de openbare ruimte (zoals eilandjes, gemeente steigers of​ voor anker​), raadpleeg ​dan ​de website van de betreffende gemeente voor lokale regels.
  • Ga je varen in het buitenland? Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je meer informatie over  naar welke landen vakantiereizen mogelijk zijn.  Meer informatie lees je onderaan deze pagina.


Op vakantie en varen in het buitenland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden.

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt, waardoor een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie wordt. Wel wijst het kabinet erop dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een coronatest of quarantaineplicht bij aankomst. 

De reisadviezen zijn te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie

 

Let op! Voor je op reis gaat is het goed om jezelf goed te informeren over de in het land geldende regels én die in de landen waar je doorheen reist. Deze kunnen namelijk verschillen van de maatregelen in Nederland. In sommige landen geldt bijvoorbeeld dat je minimaal 2 meter afstand moet houden i.p.v. 1,5 meter. Omdat de situatie per dag kan verschillen is het altijd belangrijk dat je zelf bij de (jacht)haven, reisorganisatie, hotel of bestemming controleert of je er als Nederlandse toerist terecht kunt en wat de lokale regel en maatregelen zijn.  

Wees je daarnaast bewust van de risico’s. De situatie rond het coronavirus kan snel veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kan de lokale overheid opnieuw (reis)beperkingen opleggen. De Nederlandse overheid haalt geen reizigers terug. Je reis is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

De partners van het Watersportverbond