Nieuws over de Commissie Watersport Opleidingen (CWO)

2 mei 2024

Nieuws over de Commissie Watersport Opleidingen (CWO)

Veel van onze verenigingen bieden watersport opleidingen aan volgens het kwaliteitskeurmerk van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). De CWO is een samenwerkingsverband van het Watersportverbond en de HISWA. Binnen deze samenwerking heeft het Watersportverbond een actieve rol. Zo denken onze opleidingsdeskundigen mee over de eindtermen en houden ze toezicht op de kwaliteit. Daarnaast is het Watersportverbond formeel de partij die de instructeursdiploma’s uitgeeft. Ook het bureau van de CWO is ondergebracht bij het Watersportverbond. Dit houdt in dat we verantwoordelijk zijn voor alle uitvoerende zaken.

In januari is het nieuwe online platform Watersportdiploma.nl in gebruik genomen. De afgelopen maanden is er onverminderd doorgewerkt om Watersportdiploma.nl te optimaliseren. Hieronder geven we je graag een update.

  1. Nieuwe functionaliteiten in Watersportverbond.nl live
  2. Toelichting vernieuwd competentiemodel eigen vaardigheid
  3. Online bijeenkomsten

1. Nieuw: de PvB route in Watersportdiploma.nl

Om ervoor te zorgen dat instructeurs hun kwalificaties en voortgang efficiënt kunnen bijhouden, zijn de volgende functionaliteiten toegevoegd aan watersportdiploma.nl.

  • Digitale PvB formulieren kunnen volledig online worden ingevuld door de beoordelaar.
  • De oude I-4 kwalificatie wordt getoond in de nieuwe structuur Instructeur 4, Leercoach 4 en Beoordelaar 4.
  • Instructeurniveaus worden, binnen een disciplinegroep, automatisch aangemaakt of opgehoogd zodra er aan het juiste eigen vaardigheidsniveau is voldaan.

Voor het toekennen van ‘niveau 1 - walhulp’ zijn geen formulieren nodig. Deze rol kan gemakkelijk worden toebedeeld door de gebruiker de rol ‘instructeur’ te geven. Deze gebruiker wordt dan instructeur, zonder een specifieke discipline. De facturatie voor het toekennen van een nieuwe instructeurskwalificatie start pas vanaf niveau 2.

Overige nieuwe functionaliteiten

  • Overzicht van alle uitgegeven diploma’s en vorderingenstaten voor leslocatie beheerders
  • Export functie op uitgegeven diploma’s en competentieoverzicht
  • Gebruikers ontkoppelen/verwijderen van jouw leslocatie
  • Opmerking toevoegen aan een actieve opleiding
  • Mogelijkheid om het overzicht bij accorderen/printen te filteren op type (vorderingenstaat vs. diploma);
  • Notificaties zijn beschikbaar in het systeem om:
    • Gebruikers op belangrijke gebeurtenissen te attenderen
    • Exports op één centrale plek te downloaden
    • Systeemmeldingen in te zien
  • Functie om alle competenties op 100% te zetten vanuit de rol ‘leslocatiebeheerder’ en de rol ‘hoofdinstructeur’
  • Inzichtelijk maken van behaalde PvB’s
  • PvB 3.5 is los aan te vragen

Ook zijn er een aantal bugfixes doorgevoerd, deze zijn te vinden op de release pagina van Watersportdiploma.nl.

 

2. Toelichting vernieuwd competentiemodel

De overgang naar Watersportdiploma.nl is aangegrepen om de feedback die wij sinds de vernieuwing van de diplomalijnen in 2022 hebben ontvangen, te verwerken. Hierbij is kritisch gekeken naar de omschrijvingen van de competenties, deze waren op een aantal niveaus bijvoorbeeld identiek. Daarnaast was de inhoud van een aantal competenties soms technisch onjuist. De discipline handboeken zijn vervangen door een uitgebreid competentieoverzicht in Watersportdiploma.nl. Het nieuwe competentieoverzicht maakt het mogelijk om een competentie op meerdere niveaus naast elkaar te zetten en je in één omgeving voor te bereiden op de lessen die je gaat geven. Tevens kun je dit overzicht filteren per opleiding, discipline of niveau zodat je precies inzicht hebt in de opleiding die voor jou van belang is.

Omschrijving competenties

Het aantal competenties per opleiding is teruggebracht door deze logisch onder te brengen onder andere competenties, zonder het eindniveau aan te passen.

Een praktisch voorbeeld:

De competentie “Basis trim” stond voorheen in de opleiding Zwaardboot 1-mans, maar komt niet meer voor in de nieuwe structuur. De trim komt nu terug in o.a. de competentie “Aan de wind 1”. Hier staat omschreven wat de cursist moet kunnen als het gaat om het trimmen van de boot bij het aan de wind varen.

Competentiegericht leren

Naast een opbouw in niveau (l, ll, lll) per opleiding, is er voor alle competenties nu ook een duidelijke opbouw in niveau per competentie. Deze opbouw zie je terug door bijvoorbeeld de hoofdcompetentie “Aan de wind” voor zwaardboot 1 mans op te zoeken. Wat opvalt in dit voorbeeld is dat “Aan de wind 1” pas voorkomt op ZB-II. Het nummer achter de competentie verwijst naar het niveau van de competentie, en hoeft niet per se voor te komen op het overeenkomstige opleidingsniveau.

Dit geeft de mogelijkheid om in de toekomst instructeurs en cursisten inzicht te geven in hun ontwikkeling op competentieniveau en bijvoorbeeld meer succesmomenten naast de bestaande diploma’s en vorderingenstaten te geven.

In dit document lichten wij dit vernieuwde competentiemodel verder toe.

 

3. Online bijeenkomsten Watersportdiploma.nl worden online bijeenkomsten over vernieuwd competentiemodel.

De afgelopen maanden zijn er 9 online sessies geweest over Watersportdiploma.nl. Met de start van het seizoen merken we dat er vragen zijn over het vernieuwde competentiemodel. De komende sessies gaan we gebruiken om toelichting te geven op het competentiemodel. Als je aan een sessie deel neemt dan willen we je vragen de inhoud van een aantal opleidingen goed door te lezen en de toelichting op het competentiemodel door te nemen.

De sessies zijn online en ook opengesteld voor instructeurs.

  • Maandag 6 mei 11:00 - 12:00 uur
  • Dinsdag 21 mei 19:00 - 20:00 uur
  • Woensdag 5 juni 14:00 - 15:00 uur
  • Dinsdag 25 juni 11:00 - 12:00 uur

Meld je via dit formulier aan voor één van deze sessies. We zullen degenen die zich al hadden aangemeld voor de informatiesessie over Watersportdiploma.nl apart benaderen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie Academy Jeugd

De partners van het Watersportverbond