Kano Instructeur

Wil jij anderen laten ervaren hoe leuk kanovaren is en actief aan de slag met lesgeven? Tijdens de opleiding tot instructeur ontwikkel je skills om dit te doen.

Ben je 17 jaar of ouder en wil jij Kano-instructeur worden? Met deze opleiding word je klaargestoomd om als zelfstandig instructeur mensen enthousiast te maken voor het kanoën en breng je kennis en vaardigheden bij zodat je leerlingen veilig en met plezier het water op kunnen. Daarnaast ben je een rolmodel voor jouw cursisten en heb je een voorbeeldfunctie binnen de vereniging. 


Inhoud opleiding

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

  • Je verdiept je in de techniek en oefeningen
  • Oefenstof maken
  • Jaarprogramma ontwikkelen
  • Alle zaken rondom organisatie en veiligheid

 
Hoe werkt de opleiding?

Binnen de Watersport Academy heb je zelf de regie over je eigen opleiding. Zo bepaal je zelf waar je de opleiding volgt, maar ook hoelang je erover doet. Daarnaast worden deelnemers ondersteund door een zelfgekozen leercoach, digitale leeromgeving en andere cursisten waarmee je kunt samenwerken.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden als instructeur. Afhankelijk van de kennis en ervaring die je al meebrengt, bepaal je samen met je leercoach met welke opdrachten je aan de slag gaat. Wanneer je alle opdrachten volbracht hebt rond je de opleiding tot zelfstandig instructeur in jouw discipline af.

Een kijkje nemen in de opleiding

Je kunt alvast een kijkje nemen in de opleiding door een account aan te maken in de Watersport Academy Online en via de navigatiebalk de juiste opleiding aan te klikken. Je kan dan goed zien wat de inhoud is, alleen je hebt nog geen rechten om aan de opdrachten te beginnen. Dat kan pas met de sleutel die je bij inschrijving ontvangt.

Waar kan je de opleiding tot Instructeur volgen?

Er zijn verschillende opleidingslocaties in Nederland waar je de opleiding tot Instructeur kunt volgen. Een opleidingslocatie is een door het Watersportverbond erkende vereniging of vaarschool met een eigen leercoach die cursisten kan begeleiden gedurende de opleiding.   

Kies in onderstaande lijst een door ons erkende opleidingslocatie en neem contact met ze op voor informatie naar beschikbaarheid en kosten.

De kosten kunnen per locatie verschillen, afhankelijk van hoe de opleiding is ingericht. Veel locaties bieden bijvoorbeeld de opleiding aan in ruil voor door jou te geven lessen na het behalen van je diploma. En ze kunnen bijvoorbeeld een ander tarief hanteren voor leden/niet-leden.

Opleidingslocaties

 

Geen opleidingslocatie bij jou in de buurt?

Zit er in bovenstaande lijst geen opleidingslocatie bij jou in de buurt? Schrijf je dan in bij het Watersportverbond. Je krijgt dan een leercoach van het toegewezen die niet verbonden is aan een opleidingslocatie. In overleg met je leercoach bepaal je waar de praktijkopdrachten uitgevoerd kunnen worden. De kosten voor dit traject zijn 554,40 euro. 

Stuur een mail naar opleidingen@watersportverbond.nl om je in te schrijven.

Veelgestelde vragen

De minimumleeftijd voor deze opleiding is 17 jaar.

Dit heeft te maken met het feit dat je als instructeur verantwoordelijk bent voor je cursisten.

Je moet in het bezit zijn van het diploma Assistent Instructeur of , indien je die opleiding/kwalificatie niet hebt, in ieder geval op dat niveau zitten.

Met andere woorden, als je al enige lesgeefervaring hebt, kun je instromen in de Instructeursopleiding, anders moet je eerst het Assistent Instructeur traject volgen.

Je moet in het bezit zijn van één van de onderstaande eigenvaardigheidsdiploma’s of op dit niveau varen:

  • Binnenwater A: De kwalificaties Open Kano / Kajakvaardigheid B en Open kano/ Kajak Veiligheidstest,
  • Binnenwater B: De kwalificaties Open kano/ Kajak Toervaardigheid extra en Open kano/ Kajak Veiligheidstest,
  • Wildwater I: De kwalificaties Wildwatervaardigheid I en Wildwaterveiligheid I,
  • Wildwater II: De kwalificaties Wildwatervaardigheid II en Wildwaterveiligheid II,
  • Wildwater III: De kwalificaties Wildwatervaardigheid III en Wildwaterveiligheid III,
  • Zee: De kwalificatie Tochtleider Zee (of in opleiding voor Tochtleider Zee, waarbij de kandidaat 3 van de 5 tochten heeft begeleid)

Je mag zeker op je eigen vereniging je praktijkopdrachten doen. Hiermee ben je voor de vereniging direct inzetbaar en dus van grote toegevoegde waarde. We raden het wel aan om onder begeleiding van een instructeur aan de gang te gaan.

Wanneer je je ingeschreven hebt voor de opleiding en je logt in in onze Watersport Academy, is de eerste stap een leercoach kiezen.

Indien je voorkeur hebt voor een leercoach, kun je in de Watersport Academy kijken of deze leercoach beschikbaar is en hem of haar kiezen.

Ja dat mag, mits deze persoon aantoonbaar geschikt is en goedgekeurd/afgestemd wordt door het Watersportverbond.

Neem dan contact op met opleidingen@watersportverbond.nl.

Na het kiezen van een leercoach in de Watersport Academy, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden en voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond