Umpire

Houd je van actie en durf je snel beslissingen te nemen? Ga dan het water op als Umpire! Umpires zijn officials op het water tijdens matchracen en teamzeilen.

Bij de disciplines Matchracen, Teamzeilen en Sprint zijn er Umpires (scheidsrechters) op het water die “on the spot” beslissingen nemen. Dit vak leer je voornamelijk in de praktijk.


Dutch Match & Team Racing Association (DMTRA)

De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met de Dutch Match & Team Racing Association (DMTRA). Zij hebben ervaren Umpires die je opleiden en zo kun je (minstens zo belangrijk) via hun ervaring opdoen als umpire tijdens evenementen. Bij de opleiding ligt een sterke focus op leren door te doen. Dus geen uitgebreide theorie en portfolio`s. De Umpire opleiding kent net als de andere opleidingen vier niveaus:


Assistent Umpire

Hierbij ga je 1 dag mee met een ervaren Umpire. De focus ligt hierbij vooral op een overzicht krijgen van wat umpiren allemaal inhoud.


Umpire

Deze opleiding duurt gemiddeld 6 dagen. Elke dag vaar je mee met een ervaren Umpire en staan een aantal concrete leerdoelen op de planning. Als je alle leerdoelen hebt afgevinkt, kun je op voor het praktijkexamen. Na het succesvol behalen van het praktijkexamen kun je als volwaardige Umpire meedraaien bij wedstrijden.


Nationaal Umpire

Het traject voor Nationaal Umpire (Umpire 4) is iets minder concreet dan dat van Umpire 2 en 3. Hierbij is het vooral belangrijk dat je meer ervaring opdoet en je skills verbeterd. Aan het eind van het traject is er een theorie en een praktijk examen. Als Umpire 4 ben je in staat om leiding te geven aan een groep umpires en kun je ook umpires opleiden.


Internationaal Umpire

Deze opleiding wordt niet door DMTRA verzorgd maar is een internationale opleiding. Voor de kwalificatie International Umpire moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Het deelnemen aan een International Umpire Seminar
  • Een theorie-examen
  • Een praktijkexamen
  • 3 positieve referenties van verschillende International Umpires
  • Deelname aan 8 Principal Events.

Meer informatie over deze opleiding kun je vinden op de website van World Sailing. De DMTRA kan je helpen en adviseren bij dit traject.


Inschrijven

De inschrijving en meer informatie kun je vinden op de website van DMTRA of door een mailtje te sturen naar info@dmtra.nl

De partners van het Watersportverbond