Zeiltrainer-coach

Vind je het leuk om anderen beter te maken en je ervaring als wedstrijdzeiler door te geven? Dan is de opleiding Zeiltrainer-coach iets voor jou!

Wil je graag zeilers enthousiast maken voor onze mooie sport? En ze coachen in hun ontwikkeling als sporter en mens? Op 25 oktober startte de nieuwe opleiding tot zeiltrainer-coach in Medemblik/ Utrecht. In het voorjaar van 2024 starten er mogelijk nieuwe opleidingen.

 

Zeiltrainer-coach 3 of 4

Als trainer-coach 3 begeleid je beginnende en gevorderde wedstrijdzeilers bij je vereniging of een andere organisatie. Startende wedstrijdzeilers wegwijs maken bij wedstrijden, sportplezier stimuleren, vriendschappen die ontstaan en zeilers beter zien worden geeft veel voldoening. Bij meer ervaren wedstrijdzeilers draag je ook je kennis en ervaring over. Als ze door jou steeds sneller en slimmer rond de wedstrijdbaan gaan geeft dat extra energie.

In de opleiding niveau 3 ligt de nadruk vooral op training geven. Hoe draag je jouw enthousiasme uit? Hoe kun je de zeilers uitdagen? Je leert een training te organiseren zodat het veilig en uitdagend is. Je verdiept je in techniek en tactiek, leert over een logische opbouw en oefeningen daarbij te bedenken. Het gaat vooral ook om jouw benadering van de zeilers waarmee je de basis legt voor sportplezier en talentontwikkeling. Je ontwikkelt een stijl van werken die bij jou past.

Bij trainer-coach 4 richten we ons op de begeleiding van wedstrijdzeilers op nationaal of internationaal niveau. Je werkt toe naar een rol van hoofdcoach van een groep, vereniging of organisatie. Het gaat over de ontwikkeling van jouw zeilers tot complete sporters. Je bent veel meer aan het coachen. En je stelt het totale programma samen met ook aandacht voor fysieke training, materiaal, mindset, mentale kracht en voeding. Jouw kijk op talentontwikkeling ontwikkelt zich met deze opleiding verder zodat je die in training, coaching, het sporttechnisch programma en het beleid van jouw organisatie ook echt uit kunt dragen.

 

Het Programma: Kick-off & Praktijkweekenden

We vormen met niveau 3 en 4 deelnemers één groep. Na een online kick-off avond volgen er twee praktijkweekenden. Het gaat daarbij om hoe je een training veilig en efficiënt organiseert, wat je traint en hoe je het overbrengt. Met als basis een stimulerend, opbouwend en uitdagend sportklimaat.

Tijdens deze weekenden in Medemblik geef je training aan mede-deelnemers in wedstrijd-kielboten. Je krijgt gerichte feedback van de anderen en de leercoaches. Het zijn intensieve weekenden met de nodige uren op het water afgewisseld met evaluaties. Na deze weekenden maken we met je de balans op: waar ga je vooral mee aan de slag in de praktijkperiode. Na deze weekenden kun je in overleg met je leercoach ook nog kiezen om een ander niveau te gaan doen dan je oorspronkelijk van plan was.

 

Medemblik

Kick-off (online)

wo. 25 okt. 2023 (19:00 uur tot 21:30 uur)

Praktijkweekend 1

vr. 3 nov. 2023 (online 19:00 uur tot 20:00 uur)

za. 4 nov. 2023 (08:30 uur - 18:00 uur)

zo. 5 nov. 2023 (08:30 uur - 17:00 uur) 

Praktijkweekend 2

vr. 24 nov. 2023 (online 19:00 uur tot 20:00 uur)

za. 25 nov. 2023 (08:30 uur - 18:00 uur)

zo. 26 nov. (08:30 uur - 17:00 uur)

 

Themabijeenkomsten

In tien themabijeenkomsten gaan we met allerlei onderwerpen aan de slag. Er komen specialisten als gastspreker en een enkele keer verzorg je zelf een klein onderdeel. Enkele bijeenkomsten zijn online, de andere live in Utrecht (kantoor Watersportverbond).

Themabijeenkomst

Locatie

Talentontwikkeling en inspelen op de groep

wo. 15 nov. 2023 (19:30 - 21:30 uur) - Online

The need for speed - basics

wo. 22 nov. 2023 (19:30 - 21:30 uur)  - 

Online

The need for speed - toegepast fysieke training

wo. 13 dec. 2023 (16:00 - 21:30 uur) - 

Live Utrecht

Type of day - Meteo

wo. 10 jan. 2023 (19:30 - 21:30 uur) -

Online

EHBO & Blessurepreventie

Type of day - Strategie

wo. 24 jan. 2024 (16:00 - 21:30 uur) - 

Live Utrecht

Coachen op wedstrijdreglement tactiek en oefenvormen

wo. 7 feb. 2024 (16:00 - 21:30 uur) -

Live Utrecht

Niveau 4: extra themabijeenkomsten en coachings-weekend

Voor de Zeiltrainer-coach 4 opleiding zijn er nog vier extra themabijeenkomsten en een coachings-weekend. In dat weekend ben je als coach mede-deelnemers aan het begeleiden in wedstrijdsituaties.

Themabijeenkomst

Locatie

Themabijeenkomsten

Coachen op Mindset 

Met Visie naar vakmanschap

wo. 13 mrt. 2024 (16:00 - 21:30 uur) -

Utrecht

Coachings-weekend

Vr. 22 mrt. 2024 (19:00 uur) tot zo. 24 mrt. 2024 - Medemblik

Themabijeenkomsten

Coachen op voeding 

Fysieke programma's

wo. 10 apr. 2024 (16:00 - 21:30 uur) -

Utrecht

 

Praktijkperiode

Het meeste leer je uiteindelijk in de echte praktijk. We gaan ervan uit dat je regelmatig een wedstrijdgroep begeleidt, bij voorkeur een eigen groep. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal, de accenten die we in de praktijkperiode leggen zijn voor iedereen verschillend. We bouwen daarin verder op de ervaring die al hebt als wedstrijdzeiler en/of als coach. En kiezen de onderwerpen die voor jou essentieel zijn. Het praktijkwerk voor Trainer-coach 3 is vooral gericht op training geven en minder op coachen. Bij trainer-coach 4 gaat het vooral om coachen bij wedstrijden plus beleid, samenwerking en het stimuleren van talentontwikkeling.

Naast je leercoach heb je een praktijkbegeleider die je regelmatig ziet in jouw praktijk. In de Watersport Academy Online, onze elektronische leeromgeving, vind je alle benodigde informatie en opdrachten voor de praktijkperiode. Als je de opdrachten hebt afgerond en je hebt groen licht van je praktijkbegeleider en leercoach ontvang je het diploma.

 

Investering

De eigen bijdrage voor deze opleiding is:

  • € 665,- voor Zeiltrainer-coach 3
  • € 995,- voor Zeiltrainer-coach 4
  • €330,- voor als je Zeiltrainer-coach 3 al hebt en alleen module 4 volgt

Vaak is de vereniging of klasse-organisatie waar je actief bent bereid om in jou te investeren en (een deel van) de kosten te vergoeden. Soms kunnen zij ook subsidies hiervoor aanvragen. Overigens dekken de genoemde bedragen ongeveer ⅓ van de totale kosten van het traject. ⅔ van de kosten neemt het Watersportverbond voor haar rekening als investering in jou en de organisatie waar jij actief bent. Dit omdat we geloven dat goede trainer-coaches onze sport flink vooruit kunnen helpen.

 

Met commitment naar vakmanschap

Aan het einde van de opleiding heb je veel input gekregen om je als trainer-coach door te ontwikkelen naar een vakman of vakvrouw. Je kunt zelfstandig aan de gang en hebt vooral veel ideeën opgedaan om je zeilers (en jezelf) steeds weer uit te dagen. De bijeenkomsten zijn in een korte periode gepland zodat je de opleiding vlot af kunt ronden. Dat vraagt tegelijkertijd commitment. Voor de praktijk weekenden is aanwezigheid een vereiste. Hoe lang je over totale opleiding doet hangt ook af van je ervaring en hoe actief je bent in je praktijkperiode. Met 100% commitment kun je rekenen op ook alle toewijding van de leercoaches en praktijkbegeleiders.

Inschrijven

Doe je mee? Meld je aan via opleidingen@watersportverbond.nl. Er zijn een beperkt aantal plaatsen dus laat het snel weten. Wil je meer informatie? Stel je vragen of maak een account aan op www.watersportacademyonline.nl. Je kunt dan rondkijken in de leeromgeving van Zeiltrainer-coach 3 en 4.

Veelgestelde vragen

De minimum leeftijd voor deze opleiding is 18 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat je als trainer verantwoordelijk bent voor je cursisten.

Hou als norm aan dat je op landelijk niveau in staat was bij de bovenste helft in je klasse, discipline of categorie te eindigen. Anders wordt het heel moeilijk om je trainingen van een goed inhoud te voorzien. Naar deze wedstrijdervaring wordt ook gevraagd bij je intake.

Neem bij twijfel gewoon even contact op met het Watersportverbond via opleidingen@watersportverbond.nl.

Na het kiezen van een leercoach in de ELO, moet je je watersport CV invullen en samen met je leercoach de competentiescan. Op basis hiervan kan de leercoach bepalen welke opdrachten jij moet doen om de opleiding af te kunnen ronden. En voor welke je vrijstelling krijgt.

De partners van het Watersportverbond