Clean up on Tour

Clean up on Tour, suppend zwerfafval in het hele land verzamelen

Leren suppen én de natuur een beetje schoner maken? Dat kan officieel vanaf woensdag 17 mei 2023 tijdens de kick-off van Clean up on Tour. Dit is een SUP tour die komende zomer door het hele land reist, waarbij zwerfafval uit het water wordt opgeruimd.

De lancering vindt plaats in Almere en is een initiatief van het Watersportverbond en Allianz Benelux. De tour is naar voorbeeld van het rondreizende watersportevenement Optimist on Tour waarbij kinderen kennis maken met de watersport. Met Clean up on Tour willen we ons ook richten op de volwassenen en hen bewust maken van hun verantwoordelijkheid richting een schone natuur

Verantwoordelijkheid volwassenen

Projectmanager Karsten van Zeijl legt meer uit over Clean up on Tour: “We wilden een andere doelgroep aanspreken, naast de kinderen. Deze tour is dan ook speciaal voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is een concept dat is bedacht vanuit het partnership tussen Allianz Benelux en het Watersportverbond. Allianz ondersteunt hiermee het Watersportverbond in haar missie de watersport verder te ontwikkelen en de Nederlandse wateren schoon te houden. We nemen dit thema al mee in Optimist on Tour waarbij we kinderen informeren over duurzaamheid. Nu willen we ons ook richten op de volwassenen en hen bewust maken van hun verantwoordelijkheid richting een schone natuur.”

Clean up on Tour reist komende zomer door het hele land. Enkele plaatsen die ze aan doen zijn: Amsterdam, Almere, Zaanse Schans en Sneek. Op iedere locatie vindt een ochtend en een middagsessie plaats. Inschrijving voor zo’n tour is gratis, je krijgt dan een korte SUP instructie van een professionele instructeur op de kant. Vervolgens ga je het water op en, na nog even oefenen, pik je het afval op uit de natuur.

 

Wie haalt meeste afval op?

Karsten: “Voor de middagsessie suppen we een andere route, zodat de middag groep ook nog wat te doen heeft. Aan het einde van de tour wegen we de hoeveelheid afval die je als groep hebt opgehaald. We houden hier een ranking van bij zodat we weten hoeveel kilo afval er is opgehaald per locatie en per team.” Zo heeft de organisatie er een klein spelelement in gebouwd. Aan het einde van het seizoen wordt de balans opgemaakt en zien we waar het meeste afval is opgehaald.

Op de website van Clean Up on Tour staat de inschrijving voor de eerste locaties al open. Hier vind je ook meer informatie over de SUP tour. Inschrijving is gratis. Op veel locaties gaan ook groepen van Allianz Benelux het water op. Hiermee wil het bedrijf meer binding met het water creëren onder het personeel. Dit past goed bij hun purpose: ‘We secure your future’, waarmee ze vorm willen geven aan verandering door samen met anderen oplossingen te zoeken voor een duurzame toekomst. Allianz is sinds 2021 hoofdsponsor van het Watersportverbond met het bijpassende motto: ‘The Future is Water’.

De partners van het Watersportverbond