Model beveiligingsplan voor watersportverenigingen

Het Watersportverbond heeft een model beveiligingsplan voor jachthavens opgesteld. Het gaat hierbij om zowel het maken van beleid als de uitvoering van dit beleid.

Je hoort of leest regelmatig dat er in een jachthaven of clubhuis is ingebroken, er buitenboordmotoren zijn gestolen, zelfs complete boten vermist worden. Met het beveiligingsplan van het Watersportverbond beveilig je de vereniging tegen roof en diefstal.

Het Watersportverbond heeft een model beveiligingsplan voor jachthavens opgesteld. Het gaat hierbij om zowel het maken van beleid als de uitvoering van dit beleid. Een havenmeester of toezichthouder kan immers niet op ieder moment van de dag, zeven dagen per week, de gehele haven in de gaten houden.

Maatregelen

Met deze maatregelen is de havenmeester en/of clubhuisbeheerder te helpen:

  • Waar kunnen dieven gemakkelijk binnen komen? Weet wat de zwakke plekken zijn van je haventerrein of het clubhuis. Vaak is dat over het water, maar natuurlijk ook over de weg.
  • Wees zorgvuldig met de uitgifte van sleutels en/of toegangscodes. Houd een lijst bij van de sleutels die in omloop zijn.
  • Druk leden op het hart deuren en hekken achter zich te sluiten.
  • Ook op bouwkundig gebied zijn er maatregelen te bedenken. Kijk naar het hang- en sluitwerk of een lamp met bewegingsmelder. Dieven staan immers niet graag in de schijnwerpers. Alarm of camera kan ook helpen.

Een havenmeester of toezichthouder kan niet op ieder moment van de dag, zeven dagen per week, de gehele haven in de gaten houden

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond