Regelgeving Muziek & Media

Muziek draaien in je club en foto’s op social media: dit zijn de regels

Regelgeving Muziek & Media

Als muziek of tv aan staat in je clubhuis, moet je daarvoor betalen. Op social media mag je niet zomaar foto’s gebruiken. En als je een kopieerapparaat hebt, betaal je geld voor het reporecht. Hieronder lees je met welke regels en partijen je als watersportvereniging te maken hebt.

 

Muziek en tv in het clubhuis kost geld

Veel verenigingen draaien muziek in het clubhuis. Ook is er soms een tv in de kantine om bijvoorbeeld sportevenementen te kijken. Op beeld en geluid zitten rechten. Hiervoor moeten ook verenigingen betalen. De partijen die de rechten regelen zijn in ieder geval: Buma, Sena en Videma. Het Watersportverbond heeft geen koepelovereenkomst met deze partijen. Elke vereniging moet dus zelf rechten betalen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete.

Buma

Buma regelt de vergoeding voor componisten en tekstdichters van de muziek. Buma int en verdeelt de vergoedingen. Kijk voor meer informatie op de website van Buma.

Sena

De uitvoerende artiesten en de platenproducenten worden vertegenwoordigd door de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten, kortweg Sena. Kijk voor meer informatie op de website van Sena.

 

Videma

Videma gaat over het vertonen van tv- en filmbeelden buiten de huiselijke kring. Van de Auteurswet moeten de makers toestemming geven. Videma zorgt ervoor dat gebruikers een volledig tv- en filmaanbod krijgen. Meer informatie vind je op de website van Videma.

 

Fox Sports

Videma gaat over tv-programma’s die op het zogenaamde open net vertoond worden (Nederland 1, RTL4, SBS6, etc.). Fox Sports valt daar als digitale premium zender niet onder. Wil je samen met de leden van de vereniging in de kantine kijken naar sportwedstrijden die via Fox Sports worden uitgezonden, dan moet je hiervoor een Fox Sports Zakelijk-licentie hebben. Alleen met deze licentie mag je alle uitzendingen van Fox Sports in de kantine vertonen.

 

Op foto’s zit auteursrecht

Foto’s maken je berichten op de website of social media kanalen van je vereniging aantrekkelijker. Maar let op: je mag alleen foto’s plaatsen als je daarvoor toestemming hebt van de fotograaf (auteursrecht). Heb je die niet, dan riskeer je een boete en moet je de beelden per direct verwijderen. Diverse verenigingen hebben al een factuur ontvangen vanuit het Algemeen Nederlands Persbureau, of een bureau dat in opdracht van het ANP handelt voor het onrechtmatig gebruik van ANP-foto’s.

 

Tips: wat kun je doen om onjuist gebruik van foto’s te voorkomen?

  • Werk met zelfgemaakte foto’s. In het ideale geval heeft de club een of enkele clubfotografen. Ook met je smartphone maak je prima foto’s voor op de clubkanalen.
  • Gebruik je een foto van een andere fotograaf? Vraag dan vooraf toestemming om de foto in jouw kanalen te gebruiken. Dit is nodig voor de content die je zelf creëert. Voor het delen (reposten, retweeten, et cetera) van content van anderen op social media loop je geen risico's.
  • Er zijn websites waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden, bijvoorbeeld Pixabay en Pexels. Ook op Google kun je afbeeldingen zoeken. Wanneer je bij geavanceerde instellingen aangeeft alleen rechtenvrije foto’s te willen zien, vind je foto’s die je zonder risico kunt gebruiken. Ook zijn er sites waar je losse foto’s kunt kopen, bijvoorbeeld istockfoto of shutterstock.
  • Denk aan de privacywetgeving en respecteer de privacywensen van de mensen die je op beeld wilt vastleggen. Maar, laat de AVG-regels geen reden zijn om geen of kille foto’s en video’s in jouw content te plaatsen. Met beeld dat plezier en actie uitstraalt, laat je veel beter zien hoe leuk jouw vereniging is.
  • Maak de regels duidelijk aan alle vrijwilligers die beelden plaatsen in de clubkanalen. De club is immers aansprakelijk als het mis gaat.

Op kopieën maken zit reprorecht

Maak je kopieën binnen je vereniging, dan betaal je voor het auteursrecht. Het gaat om papieren en digitale kopieën. De Stichting Reprorecht int deze vergoeding en betaalt dat weer aan de rechthebbenden. Je hoeft geen reprorecht te betalen als de vereniging geen kopieerapparaat heeft of als de vereniging geen werknemers heeft. Meer weten? Kijk op www.reprorecht.nl.

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond