Verbod op wegwerp plastic

Vanaf 1 januari 2024 verbod op wegwerp plastic, ook bij verenigingen

Vanaf 1 januari 2024 verbod op gebruik wegwerp plastic, ook bij verenigingen

Gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meegeven mag sinds 1 juli 2023 al niet meer. Vanaf januari 2024 mag je ook geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer gebruiken voor consumptie op locatie. Dit geldt ook voor (watersport)verenigingen en sportclubs. Deze maatregel is onderdeel van de nieuwe wetgeving om het gebruik van ‘single used plastics’ (wegwerp-plastics) in Nederland drastisch terug te dringen. 

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg waar plastic in zit. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht en dat is schadelijk voor het milieu. Hergebruik wordt de nieuwe norm. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes in 2026 met 40 procent is verminderd.

Wat houden de nieuwe regels precies in?

Op de website minderwegwerpplastic.nl is alle informatie op een rij gezet, waaronder informatie over de volgende onderwerpen;

  • een regelhulp waarmee je na kunt gaan welke regels van toepassing zijn op jouw vereniging en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.
  • een communicatie toolbox met daarin onder andere een factsheet voor verenigingen en een factsheet voor evenementen.
  • een overzicht van de regels in verschillende situaties
  • antwoorden op veelgestelde vragen 

Duurzamesportsector.nl

Op de site duurzamesportsector.nl vind je een stappenplan om bij jouw vereniging aan de slag te gaan met het verminderen van afval. Als je inzicht wilt in de afvalstromen bij jouw vereniging, wilt weten wat je kunt doen om afval te scheiden en hoe je een plan kunt maken voor jouw vereniging, is dit stappenplan een handige tool om stap voor stap naar minder afval bij jouw vereniging te gaan. 

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond