Warenwet

De Warenwet is bedoeld om de gezondheid van de burger te beschermen. Als jouw vereniging belegde broodjes, snacks en dergelijke verkoopt in de kantine, ben je wettelijk verplicht te werken volgens een hygiëne controlesysteem.

De Warenwet is bedoeld om de gezondheid van de burger te beschermen. Als jouw vereniging belegde broodjes, snacks en dergelijke verkoopt in de kantine, ben je wettelijk verplicht te werken volgens een hygiëne controlesysteem, het zogenaamde HACCP-systeem (Hazard Analyses of Critical Control Points).

Hygiënecode

De hygiënecode is een praktische vertaling van het HACCP-systeem en heeft betrekking op de procedure die de verenigingen moeten volgen bij het bereiden van etenswaren. Op basis van de Hygiënecode heeft NOC*NSF een regelhulp laten ontwikkelen. In deze regelhulp wordt op een eenvoudige manier beschreven hoe de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt kan worden. Gebruik deze regelhulp om vast te stellen welke maatregelen je moet nemen. 

Als je weet wat je in jouw kantine moet doen om aan alle regels te voldoen, dan moet je de vereiste werkzaamheden ook nog uitvoeren. Daarvoor is tevens een log- en instructieboek beschikbaar, speciaal voor sportkantines. In dit logboek vind je de instructie- en registratieformulieren die je nodig hebt voor het uitvoeren van de controles. Dat maakt het een stuk makkelijker om aan alles regels te voldoen.

Allergenenwet

Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie of voedselintolerantie reageren overgevoelig na het eten van producten met daarin allergenen waar ze allergisch voor zijn.

Als in de kantine producten zonder verpakking worden verkocht, zoals tosti’s, ben je verplicht om de consument te informeren over de allergenen wanneer hij of zij daarnaar vraagt. NOC*NSF heeft een lijst opgesteld van onverpakte producten, waar mogelijk allergenen in zitten, die vaak worden verkocht in sportkantines. Deze lijst kun je aanvullen met ontbrekende producten die je verkoopt.

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond