41ste VeluweRally gaat door, inschrijving geopend

9 september 2021

 

De VeluweRally gaat door. De 41ste editie van een van de grootste kano-evenementen in Nederland heeft het programma aangepast naar één dag in plaats van twee. Overnachten op de camping blijft mogelijk, maar het gebruikelijke zaterdagprogramma, inclusief tocht, frietkraam of avondvermaak, gaat niet door. De VeluweRally op zondag 26 september, van Deventer naar Wijhe, Hattem of Kampen, blijft intact.

Elk jaar nemen ongeveer 250 recreanten deel aan de prestatietocht. Er zijn verschillende afstanden, zodat er voor elke kanovaarder, van jong tot oud, een uitdaging is. De tocht wordt georganiseerd door een samenwerking tussen zes kanoverenigingen langs de IJssel. 

 

Kanoverenigingen delen de passie voor de IJssel

Decennialang organiseren kanoverenigingen van Deventer tot Kampen gezamenlijk deze tocht over de stromende rivier. Martin Stevense is al 12 jaar coördinator. ‘Het is een enorm hechte groep vrijwilligers. Elke vereniging heeft een speciale band met een stukje van de IJssel en ze willen dat graag met elkaar delen’. Ruim 40 jaar geleden werd de tocht georganiseerd door de Nederlandse Kano Bond. Er waren toen zo’n 1000 deelnemers die de uitdaging aangingen om een slopende afstand van 100 kilometer te volbrengen over het Apeldoorns kanaal en de IJssel. ‘Misschien is het aantal iets aangedikt uit het verleden, maar dat de tocht honderden mensen trekt, is altijd zo geweest. Het is echt leuk dat al die tijd de verenigingen van zowel het Watersportverbond als daarbuiten dit samen blijven organiseren.’

 

Een prestatietocht, geen wedstrijd

Bij de VeluweRally laten kanovaarders zich meevoeren door de IJssel. In een prachtig landschap, deels beschut door de dijken, is het een plezierige dag op het water. Dat het bekend staat als prestatietocht dekt dus niet helemaal de lading. ‘De tocht is bedoeld als uitdaging voor de kanoër’, vertelt Martin. ‘Het is geen wedstrijd om als eerst over de streep te komen. We moedigen mensen aan om te varen zover je kan, en niet verder. Het is niet nodig om de grenzen op te zoeken, de tocht moet wel veilig verlopen.’ Door de grote groep kanoërs en de stromende rivier heeft de organisatie extra aandacht voor de veiligheid. Verenigingen bemannen EHBO posten op de kant en de reddingsbrigade vaart mee. ‘Er zijn deelnemers van 14 tot 80 jaar, die allemaal hun eigen prestatie neerzetten. Als je een afstand hebt volbracht krijg je dan ook een medaille als aandenken.’ 

 

Schrijf je in!

Dit jaar zal de VeluweRally plaatsvinden op 26 september. De tocht voert stroomafwaarts over de IJssel van Deventer naar Wijhe (ca. 20 kilometer), Hattem (ca. 35 kilometer) of Kampen (ca. 50 kilometer ). Door eerst een klein stuk stroomopwaarts te varen is het ook mogelijk een afstand af te leggen van 80 kilometer. 

De inschrijving is iets aangepast tav voorgaande jaren:

  • De inschrijving is geopend tot zaterdagavond 25 september 2021 18:00 uur
  • Inschrijvingen uitsluitend electronisch via de website
  • Ook betalingen uitsluitend electronisch (we hebben GEEN contant geld deze keer)
  • Duidelijk aangeven bij de inschrijving welke afstand je wilt varen. Dat was altijd al zo trouwens.
  • Kampeerkosten svp betalen bij aankomst (of daarvoor natuurlijk)
  • We doen zoveel mogelijk electronisch, dus vul een email in (per persoon of groep).

Klik hier om je in te schrijven voor de VeluweRally.

 

Kijk hier voor meer informatie over de VeluweRally en om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond