Alsof James Bond voorbijkomt - column Arno van Gerven

2 juni 2022

Alsof James Bond voorbijkomt

Op de Dutch Water Week selecteren we iedere dag de vijf mooiste foto’s van de diverse programmaonderdelen. Dat kan van alles zijn. Prijsuitreiking, publiek, een olympische sporter die aan het trainen is, een wakeboardend jongetje op het Marineterrein Amsterdam, of met tegenlicht gefotografeerde gestalten bij de supclinic. Wat mij opvalt aan het evenement, dat wordt gehouden op het water bij Amsterdam en Almere, zijn kanten van de watersport die je normaal gesproken niet zo snel ziet. Bijna filmisch, in het bij vlagen overweldigende stadsdecor.

Het is bijna filmisch, in het bij vlagen overweldigende stadsdecor."

Het roept in ieder geval een ander gevoel op dan we gewend zijn in onze sport. Omdat zeilen met de skyline van Almere op de achtergrond, voor een andere beleving zorgt, dan varen in een schilderachtig Hollands landschap. Waarmee niet is gezegd, dat het een beter is dan het ander. Ik ervaar het vooral als een verrijking. Een nieuwe watersportdimensie, die in een stedelijke omgeving het gevoel geeft alsof je voor een vol stadion speelt, terwijl je in landelijk gebied meer op ontdekkingstocht gaat.

Ook wordt op deze Dutch Water Week voor mij nog duidelijker hoe een aantal ontwikkelingen voor meer beleving van onze sport zorgt. Denk aan:

1. Dronetechnologie

Door drones zijn we in staat om de actie veel spannender vast te leggen. Tegenwoordig hangen we boven de startlijn om het tumult van het begin van de wedstrijd te fotograferen, maar kunnen ook dicht op de huid van de bemanning komen, waardoor je als kijker het gevoel krijgt onderdeel van de dynamiek te zijn.

2. Zweven

Denk aan het spectaculaire foilen en catamaran-zeilen, waarbij je over het water zweeft en je onder het board of de boot door kunt kijken. Toeschouwers staan er bij de eerste kennismaking vaak met open mond naar te kijken. Alsof James Bond voorbijkomt.

 

3. Reclame in de lucht

De vrolijke vliegerkleuren van kitesurfers, die je boven de kustlijn ziet, werken ook bij de stadsstranden. Het publiek komt er nieuwsgierig op af.  

4. Genieten

Middenin het wedstrijdveld van de Dutch Water Week ligt Pampus-eiland. Hierop is voor de gelegenheid een culinair familiefestival georganiseerd. Zo kun je én lekker eten en drinken én naar de wedstrijden kijken. De speciaal gebouwde uitkijktoren geeft bovendien een fantastisch uitzicht op het water.

Wil ik hiermee zeggen, dat we de perfecte watersportwereld hebben neergezet? Een gamechanger? Nee, daarvoor zijn we nog te vroeg en moeten we ons eerst nog maar eens meerdere jaren achtereen bewijzen. Bovendien zijn we bij dit soort evenementen afhankelijk van het weer. Staat er geen wind en blijft de zon weg, dan is het direct minder aantrekkelijk. Maar wat de Dutch Water Week laat zien, is dat zelfs de grootste watersportfanaten, gewoon weer worden verrast door de schoonheid van hun sport.

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond