Betonning Houtribsluizen Lelystad verplaatst voor veiliger doorvaart

10 december 2021

Betonning Houtribsluizen Lelystad verplaatst voor veiliger doorvaart

De betonning bij Houtribsluizen in Lelystad wordt 100 meter verplaatst om meer ruimte te creëren naast de vaargeul voor de zeilboten. Dit heeft Rijkswaterstaat besloten nadat het regioteam IJsselmeer van het Watersportverbond een zienswijze had ingediend om aandacht te vragen voor de onveilige situatie die daar was ontstaan.

In juni van dit jaar was de betonning op zo’n manier neergelegd die gevaarlijk was voor zeilboten. De ruimte naast de vaargeul was zo klein geworden dat er geen mogelijkheid meer was om je zeilen te hijsen of strijken buiten de betonning. De vaargeul lag nu te dicht bij de wal en door de drukte bij de sluis werd het gevaarlijk om te manoeuvreren. 

Het Regioteam IJsselmeer bracht dit vrij direct onder de aandacht bij Rijkswaterstaat die toen ook het gevaar zag van zeilen hijsen en strijken in de vaargeul. Daarop volgde half november het besluit de betonning aan de Zuidzijde 100 meter en aan de Noordzijde 300 m te verschuiven zodat er meer veilige ruimte is naast de vaargeul.

Evert Jochemsen, regiotvertegenwoordiger IJsselmeer van het Watersportverbond: ‘We hadden aan de zuidzijde liever gehad dat de betonning 200 meter was opgeschoven, maar we zijn blij dat we door Rijkswaterstaat serieus worden genomen en dat er in ieder geval een groter veilig gebied komt om je zeilen te kunnen hijsen of strijken bij de sluis.’

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond