BLOG: Varen en mosselen eten. Kan dat?

In onze prachtige natuurgebieden leven ook mosselen. Maar gaat dat ook samen met vaargebieden?

12 november 2020

Varen op de Waddenzee, Oosterschelde of de Voordelta. Wie wil het niet. Het zijn immers pareltjes van Nederland voor natuurliefhebbers. Vanzelfsprekend is het echter niet. Want in deze prachtige natuurgebieden leven ook mosselen. En die eten wij graag. Daarom is er een techniek ontwikkeld die de mosselproductie op natuurlijke wijze stimuleert en waarbij de winning zo min mogelijk schade aanbrengt aan de natuur. 

 

Mosselzaadinvanginstallatie

Een mosselzaadinvanginstallatie (MZI). Zo heet die techniek. Dit woord levert vast veel punten op bij Scrabble. Maar wat is het eigenlijk en welke gevolgen heeft dit voor diegene die zo graag door de prachtige natuurgebieden waar mosselen groeien, varen?

Een mosselzaadinvanginstallatie is een vrij nieuwe techniek om mosselzaad te winnen en minder schade aanbrengt aan de natuur. Mosselen produceren larven (mosselzaad). Deze larven zweven een tijd door het water totdat ze zich op een harde ondergrond vestigen om verder te groeien. 

Voorheen werden de larven van de bodem gevist en overgebracht naar kweekpercelen. Dit bracht schade toe aan de zeebodem. Nu hangen de mossellarven eerst een tijd in een MZI, een stellage van touw en netten, waar ze zich aan kunnen hechten. Als ze groot genoeg zijn, worden ze door de mosselvissers uitgezet op geschikte grond om verder te groeien tot mosselen. Met de verplaatsing op deze manier via de MZI wordt de zeebodem met rust gelaten. 

 

Niet varen door de MZI’s

Daar waar MZI’s zijn, kun je niet varen. Er zijn in de Waddenzee, Oosterschelde en Voordelta inmiddels 1500 MZI’s. Gelukkig hangen veel MZI’s op plaatsen waar weinig of niet gevaren wordt, maar op andere plekken moeten we van ons laten horen, willen we er kunnen blijven varen. Natuurlijk willen wij een voor de natuur minder belastende methode van mossel winning. Maar we willen natuurlijk ook op mooie plekken kunnen blijven varen. 


Mosselen eten én varen

Onze regioteams gaan daarom continu het gesprek aan met instanties en personen die beslissen over het plaatsen van de MZI’s. In de Deltawateren is bijvoorbeeld 260 hectare water beschikbaar voor MZI’s. Onze regioteams kennen het lokale vaarwater als geen ander en kunnen meedenken en indien nodig goed beargumenteerd alternatieven aandragen. 

Zo hebben we recent bereikt dat een deel van de MZI in het gebied bij Neeltje Jans in de Oosterschelde per 2021 wordt verplaatst, zodat bepaalde logische vaarlijnen open blijven. Op deze manier kunnen we zowel genieten van een overvloed aan mosselen, maar ook blijven genieten van de prachtige aanblik van de Oosterschelde vanaf het water. 

Meer weten over onze werkzaamheden in de regio? Bekijk dan de pagina 'In mijn regio' 

Afbeeldng: Beeldbank Rijkswaterstaat

In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond