Campagne: Iedereen veilig het water op!

3 juli 2024

Doe mee aan de campagne: Veilig het water op!

Het is druk op het water. Op een mooie zonnige dag kun je soms bijna over de boten, jet ski’s, surfers, SUP-ers en zwemmers lopen. Elk jaar gebeuren er dan ook heel wat grote en kleine ongelukken op het water. Een goede voorbereiding maakt een groot verschil. Daarom slaan het Watersportverbond en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de handen ineen met een nationale preventiecampagne bij de jachthavens.

Veilig het water op begint bij voldoende kennis en een goede voorbereiding. Veel mensen denken “Ik weet die regels wel” en “Ik vaar al jaren”. Echte watersportliefhebbers weten dat er meer bij komt kijken dan zeebenen. Het Watersportverbond wil dit jaar dan ook de CWO opleidingen extra onder de aandacht brengen. Want alleen met een erkende opleiding heb je voldoende kennis in huis. Eigenlijk zou elke watersporter zo’n opleiding moeten volgen.

Eerst nadenken, dan losgooien

De KNRM sluit aan met aandacht voor een goede voorbereiding. Elk jaar moet de KNRM tientallen keren uitvaren voor watersporters die zonder brandstof komen te zitten of vastlopen op een ondiepte. Of erger… mensen die overvallen worden door het weer en in grote problemen verzeild raken. Met een paar simpele checks is dat makkelijk te voorkomen.

Doe mee aan de campagne en bestel bordjes en/of posters

Het zwaartepunt van de brede preventiecampagne ligt op de plek waar veel mensen het water op gaan: in de jachthavens. Met prikkelende posters, flyers en bordjes worden watersporters geconfronteerd met veel gehoorde redenen om onvoorbereid op te stappen. Daarmee wil de campagne watersporters aanzetten om voortaan wél te zorgen voor voldoende kennis en voorbereiding. Tegelijkertijd wordt de campagne landelijk uitgerold via social media, bijdragen in (online) media en knrm.nl.

 

De bordjes en posters zijn gratis te bestellen via deze link. Zie hieronder de verschillende mogelijkheden aan wat je kan bestellen.

 

Bordje: Hé Schipper, check dit!
Poster: Draag altijd een reddingsvest

Slechts 30% van de Nederlandse watersporters draagt consequent een reddingsvest. Dat kan én moet veel beter. De campagne begint dan ook met extra aandacht voor het reddingsvest. Een reddingsvest vergroot je overlevingskans aanzienlijk. Als er iets gebeurt, heb je vaak niet de kans om alsnog het vest aan te trekken. Bijvoorbeeld als je na een tik van de giek overboord valt of verkrampt door het koude water. Draag daarom op het water altijd een reddingsvest. Want wie drijft, die blijft.

Poster: Dragen én laten keuren

Een reddingsvest kopen is één, het vest laten keuren is twee. Elk vest moet regelmatig gekeurd worden door een erkend keuringsbedrijf. Hoe vaak dat is, hangt af van het type vest. Check de vervaldatum van je vest en laat het op tijd keuren. Dan houden jij en je opvarenden het hoofd boven water als het echt erop aankomt.

Poster: Neem de KNRM met je mee

Download de gratis app ‘KNRM Helpt’ in de App Store of Google Play. Registreer je vaartuig en maak vervolgens vaarplannen in de app. Gebruik daarvoor de vaarkaart en check de weersverwachting en de haveninformatie. Op het water kun je via de app binnen enkele seconden een noodoproep of een assistentieverzoek doen als het toch misgaat. Veilig uit, veilig thuis!  

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond