Column Arno van Gerven: Hoe zeker mag je zijn van 2021?

17 december 2020

"Er was ooit een autosticker van het Watersportverbond die net zo vaak in het verkeer opdook als het trotse ‘Fly KLM’ of het dubbelzinnige ‘Windsurfers do it standing up’. In de jaren ’80 liet je zien waar je voor stond. Met buttons op je jas, merklogo’s op je kleding en affiches van je favoriete politieke partij in huis. Begrippen als kakker, punker en new waver werden geboren. Yuppen kregen status. Maar hoe opzichtig die verschillen ook waren, op het water vloeiden ze samen.

Het waren de gouden jaren voor de recreatieve watersport. Welke veertiger of vijftiger herinnert zich niet het geworstel met een klemmende mastvoet, wiebelende giek en het druipende optrekkoord. Tienduizenden tieners vertrokken zomers naar zeilscholen en kampen. Sail Amsterdam groeide uit tot een fenomeen en bijna een half miljoen toeschouwers keken tijdens internationale wedstrijden naar de felgekleurde driehoekzeiltjes in de Scheveningse branding. 

Na de onvoorziene, maar ongekende populariteit van de watersport in de zomer van dit jaar wordt mij regelmatig gevraagd wat 2021 zal brengen. Of ik denk dat we weer even massaal het water op zullen gaan, of dat het een oprisping is geweest. 

Waar ik in geloof? Na deze lockdown zullen we als nooit tevoren hunkeren naar de zomer en de vrijheid van de Nederlandse zee, rivieren, plassen en meren. Met prachtige tochten en legendarische evenementen. Daar zinspelen we ook op. Zo zijn we bezig met een nieuw concept, een nationale week op het water. Hiermee willen we op spectaculaire wijze laten zien hoe boeiend en vernieuwend de watersport is. Iets waar onze kersverse hoofdsponsor, een grote speler op de wereldmarkt, naar uitkijkt. Zij hebben zich voor acht jaar aan ons verbonden en stappen vol overtuiging in op de potentie van onze watersporten. Met de Olympische Spelen van Tokyo als eerste mijlpaal.

De zomer van 2020: Heel Nederland wil het water op
De zomer van 2020: Heel Nederland wil het water op

Toch zal het er ook om spannen deze zomer. Weten we samen met de verenigingen bijvoorbeeld de kansen te benutten van snelgroeiende sporten zoals het suppen? En wordt het niet te druk op het water? 

Op de Algemene Ledenvergadering (ALV) werden hierover kritische vragen gesteld. Kon men blijven rekenen op het Watersportverbond als het gaat om veilig en toegankelijk vaarwater. Wat dacht u. Natuurlijk. Dat is en blijft één van onze grootste prioriteiten. Evenals het benutten van de vele kansen die op de ALV werden benoemd. Die trouwens, dat mag ook weleens gezegd, in een goede sfeer is verlopen met volop steun voor de plannen van het Watersportverbond. Er is een herboren gevoel om de toekomst te verzilveren met de kracht van verenigingen en hun prachtige locaties. 

Toen ik deze zomer op een dijkje in Friesland reed, met links en rechts van mij water, bollende zeilen tot zover het oog kon reiken, ontdekte ik het. Op de remmende auto voor me, een oudje, prijkte de sticker: 


Zat ik maar op het water, het Watersportverbond.

 

Vrolijk Kerstfeest en alvast een Gelukkig Nieuwjaar!"


Arno van Gerven
Directeur Watersportverbond

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond