Column Arno van Gerven: Kom achter de bestuurstafel vandaan

2 februari 2023

Kom achter de bestuurstafel vandaan

Nooit geweten. Maar het begrip vereniging, zoals wij hem nu kennen, is voor het eerst als rechtspersoon vastgelegd in het burgerlijk wetboek in 1838.

Ik lees het op de website van Ivan Pouwels, bestuursdeskundige en schrijver van het boek ‘Vernieuwen met vereniging 3.0’. Hij wordt aangehaald in een artikel op de website Koornetwerk Nederland, de koepelvereniging van zangkoren. En al zing je zo vals een kraai, er staan onderwerpen en inzichten in benoemd, die interessant zijn voor ieder bestuur van een watersportvereniging, ook het bestuur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. De uitdagingen zijn namelijk hetzelfde. Net als bij het koor, is het geen sinecure om nieuwe bestuursleden te vinden. Jongeren staan niet te trappelen om lid te worden en het is altijd hetzelfde groepje mensen dat het werk verricht.

Wat Pouwels constateert, is dat er door besturen van verenigingen, onvoldoende urgentie wordt gevoeld om mee te gaan met de tijd. “De meeste verenigingen zijn nog klassiek gestructureerd, met een bestuur achter een lange tafel die in de ledenvergadering vooral bestuurlijke verantwoording aflegt. Dat is ouderwets en schrikt nieuwe leden af,” zegt Pouwels.

Zijn pleidooi is om de focus te verleggen, van wat hij ‘de buitenkant van de vereniging’ noemt naar ‘de binnenkant.’ Wat zoveel wil zeggen als: je laat je oor minder hangen naar wat de leden willen, maar richt je hoofdzakelijk op wat er leeft in de samenleving en hoe je daarop in kunt spelen. Zo sta je open voor buitenstaanders, kansen, nieuwe leden, andere activiteiten en inkomstenmodellen die de vereniging gezond laten groeien.

Om die verandering teweeg te brengen, is het volgens Pouwels belangrijk om leden te vragen mee te werken. Niet als bestuurslid, maar zo laagdrempelig mogelijk. Denk aan tijdelijke werkgroepen en afgebakende klussen. Waarbij de belangrijkste taak van het bestuur is om deze beweging in gang te zetten en succesvol te maken. “Stel daarom groepjes samen rondom inhoudelijke thema’s en vraag mensen te helpen vanuit hun deskundigheid of met iets wat bij hun agenda past. Maar stop met lange formele ledenvergaderingen,” adviseert Pouwels.

We gaan hem maar eens uitnodigen, denk ik.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond