Column Arno van Gerven: Mijn stemadvies bij de komende verkiezingen

10 maart 2022

Mijn stemadvies bij de komende verkiezingen

Behalve de bekende aanplakborden met verkiezingsposters en flyerende teams in winkelstraten, zijn de gemeenteraadsverkiezingen op dit moment, nagenoeg afwezig in het publieke domein. Ik hoor er bijna niemand over.

Overstemd door de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne, de snel dalende koopkracht en de alarmerende berichten over het klimaat, zie je op de journaals en de talkshows nauwelijks een onderwerp over lokale politiek. 

JA! STEM! Zou ik in pamfletproza willen stellen."


Het enige wat trending topic is op social media, of prime time televisie haalt, zijn verkiezingsfilmpjes waarvan je denkt: wie heeft dit bedacht en is er nou niemand die tegen de makers heeft durven zeggen: dit kun je beter niet doen. Zoals bij het filmpje van Wijchen Lokaal. https://www.youtube.com/watch?v=bUOyIGYYkcg&t=3s

Hierin trekt een ‘Jan-Klaasen-is-trompetter-in-het-leger-van-de-prins’-achtig gezelschap in Schotse kilts en rode uniformjasjes in optocht over een verlaten weide door kniehoog gras. Uit de doedelzaken knijpen ze de André Hazes klassieker: ‘Wij houden van Oranje’. Als op de op de helft van het filmpje de roodgele vlag van Wijchen wordt gehesen, salueert de leider van de doedelzakspelers in de camera en introduceert zichzelf als: “Herms… Mijn naam is Leo Herms.”

Hoe onbedoeld grappig of droevig het filmpje ook is, het draagt niet bij aan de lust om op woensdag 16 maart naar de stembus te gaan. En dat is nou precies wat er misgaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het hobbyisme van een deel van de campagnes is vaak zo carnavalesk dat je bij jezelf denkt: heeft het wel zin om te gaan stemmen?

 

JA!

STEM!

 

Zou ik in pamfletproza willen stellen. Want dit gaat over je directe leefomgeving: de scholen, de sportclub en je woongenot. Maar natuurlijk ook de watersport. Mag er worden gebouwd aan het water? Komt er een kitestrand, een aanlegsteiger of een brug? Wordt sport en beweging gestimuleerd? Rutte & Co beslissen dat niet. Laat staan dat een doorvaartvignet in de ministerraad wordt besproken. Dat zijn juist de lokale initiatieven, die door de wethouders en de gemeenteraad worden besloten.

Op woensdag 16 maart kun je kiezen. Daarbij is het cruciaal dat je je verdiept in de lokale politiek. Het is immers niet gezegd dat de landelijke politieke partij waarop je stemt, je lokale belang, of nog specifieker, je watersportbelang, het best dient.   

Nog een belangrijke tip: Is de verkiezingsuitslag bekend, dan is het zaak om in de weken erna de kersverse wethouder op je club en aan het water uit te nodigen. Dat is namelijk de periode waarin onderwerpen op de agenda komen te staan.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.


Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond