Column directeur Arno van Gerven: Plezierprikkel

27 juli 2023

Column directeur Arno van Gerven: Plezierprikkel

Hoe stoppen we de terugval van het aantal jeugdwatersporters en bevorderen wij de instroom van jong competitief watersporttalent? Dat is het vraagstuk waar een deel van de Nederlandse watersportwereld in de afgelopen weken nog meer door bevangen is geraakt.

Inmiddels heeft dat tot brandbrieven en de oprichting van een taskforce geleid. Prijzenswaardige initiatieven die ik volledig ondersteun, want de afname van jonge watersporters is zorgelijk en verdient alle aandacht. Bovendien is het geen geïsoleerd watersportprobleem. Vrijwel alle verenigingssporten in Nederland hebben ermee te kampen.

Aan de ene kant veroorzaakt doordat kinderen steeds minder zijn gaan sporten en meer achter hun beeldscherm zitten, en aan de andere kant neemt de aantrekkelijkheid van het traditionele clublidmaatschap al jarenlang af. Met name onder een groeiend aantal tieners, die een vereniging door de vaste trainings- en wedstrijdtijden eerder zien als een verplichting dan iets wat leuk is. Fitnessbedrijven spelen daar met het Netflix-model - kijk, geniet, wanneer jij dat wilt - handig op in. Hierdoor bepalen klanten zelf wanneer en hoe vaak ze gaan sporten met een abonnement dat op elk ogenblik kan worden opgezegd. Iets wat zich dubbel en dwars uitbetaalt. Fitness is met ruim 3,7 miljoen abonnees in Nederland uitgegroeid tot de populairste sport van het land. Ter vergelijking: de KNVB heeft krap 1,2 miljoen leden en verliest veel leden onder jongeren tussen de tien en achttien jaar oud.

Gelukkig zijn er in de watersport genoeg voorbeelden te vinden die het probleem helpen oplossen. Neem alleen al de succesvolle samenwerkingsverbanden van watersportverenigingen met hockeyclubs, BSO’s en scholen. Toch veranderen dingen pas echt goed als de overheid sport echt belangrijk maakt. Kijk wat er in Noorwegen gebeurt. Een land waar niet alleen de Noorse profvoetballer Erling Haaland van een andere planeet lijkt te komen, maar ook een land dat al jarenlang bovenaan de ranglijsten van de Olympische Spelen staat. Het is het resultaat van een zienswijze waarbij alle inspanningen draaien om het sportplezier van het kind. Niet om de prestatie!

Met als basis van die zienswijze hebben ze een wet ingevoerd die de sportrechten van kinderen heeft vastgelegd en ieder kind recht geeft op een positieve ervaring bij iedere keer dat het sport. Ook is het verboden competitiestanden en wedstrijduitslagen bij te houden van kinderen onder de 13 jaar. Daarbij is bij wet geregeld dat er voortdurend impulsen moeten zijn om kinderen zoveel mogelijk sportdisciplines uit te laten proberen tegen voor ouders minimale kosten. Tevens is het doel om kinderen tot ver in de bovenbouw van de middelbare school op hetzelfde niveau met elkaar te laten sporten en niet te selecteren.

Het resultaat? Noorse jongeren zijn in verenigingsverband intensief gaan sporten en verbazen de wereld met atleten die next level sportprestaties leveren. In Nederland kan dat ook. Het plan ligt er. Nu alleen nog de politieke wil om het op te pakken.

© Foto: Laurens Morel

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Column

De partners van het Watersportverbond