De Blauwe Golf: nooit meer wachten voor een brug

De groene golf is inmiddels een bekend fenomeen op de weg. Ook op het water zijn de afgelopen jaren vanuit meerdere vaarwegbeheerders diverse initiatieven gelanceerd om efficiënter gebruik te maken van de (vaar)wegen.

12 december 2018

De groene golf is inmiddels een bekend fenomeen op de weg. Ook op het water zijn de afgelopen jaren vanuit meerdere vaarwegbeheerders diverse initiatieven gelanceerd om efficiënter gebruik te maken van de (vaar)wegen. Terugdringen van brug- en sluisopeningen, met name tijdens spitsuren, wordt gerealiseerd door het in konvooi laten varen van scheepvaart, zodat zij tegelijkertijd gebruik maken van brugopeningen. Dit wordt ook wel konvooivaart of ‘Blauwe Golf’ genoemd.

Mooie ontwikkelingen die niet alleen een succes zijn voor de watersport- en recreatie. Ook voet-, fiets- en autoverkeer profiteren van de Blauwe Golf. Zo zijn er in Noord-Holland een aantal maatregelen uitgevoerd gericht op optimale afstemming tussen wegverkeer en vaarwegverkeer bij brugopeningen en betere informatie voor schipper en automobilist.


Evaluatie

Evaluatie is altijd belangrijk. Op welke punten kan de aansluiting beter en via welke middelen kunnen automobilisten en schippers hun reis beter plannen? Om een beeld te krijgen van de effecten van Blauwe Golf; vervolg op de doorstroming van het wegverkeer en klanttevredenheid is in Noord-Holland een evaluatie uitgevoerd. Voor de gebruikers waren leden van de regioteam West-Holland en Noord-Holland (Noord) aanwezig.

Uitbreiding

De conclusie is dat er, ondanks een aantal kinderziektes, vooral moet worden doorgegaan met het uitbreiden van de Blauwe Golf. In 2019 heeft de provincie plannen om een Blauwe Golf te realiseren voor het traject Zaandam / Den Helder. Je leest hier de evaluatie van de Blauwe Golf in Noord-Holland.


Kanaal van Walcheren

Ook de regioteams van het Watersportverbond zijn nauw betrokken bij de realisaties van verschillende Blauwe Golven in Nederland. Zo heeft de beheerder van het kanaal door Walcheren, de Provincie Zeeland, op initiatief van het regioteam Deltawateren van het Watersportverbond en de Hiswa vereniging een Blauwe Golf voor het kanaal door Walcheren ingesteld.


Blauwe golf: waar moet je op letten als vaarweggebruiker?

  • Wees je bewust of je deel uitmaakt van een konvooi, haak aan en pas je snelheid zo aan dat je bij elkaar blijft.
  • Ga als recreatievaart achter de beroepsvaart varen. Laat beroepsvaart eerst passeren. Vaar weer niet teveel achteraan, probeer brug en sluis vlot te passeren bij opening, uiteraard alleen bij groen licht.
  • Luister uit op je marifoon, als je die aan boord hebt. Kijk of je in een blokgebied vaart en stem daar je kanaal op af, anders op kanaal 10. (scheepvaart-scheepvaart)
  • Zoek bij je reisvoorbereiding uit of je op een traject komt waar een blauwe golf is.
  • Raadpleeg bijvoorbeeld de Riverguide-app voor de tijden van de blauwe golf/konvooivaart in Noord Holland.

Meer over de Blauwe Golf Verbindend vind je hier. Ook via Rijkswaterstaat is informatie te vinden over de Blauwe Golf. Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Varen doe je Samen!

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond