De onderlinge kracht van watersportverenigingen

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl

13 mei 2021

Vraag je naar de meerwaarde van het Watersportverbond, dan zullen negen van de tien verenigingen zeggen: belangenbehartiging, opleiden en informatievoorziening.

Hoewel daar geen speld tussen te krijgen is, heb ik in de voorbije weken ook een andere interessante kant van het verbond leren kennen. Iets waar ik tot dusver onvoldoende bij stilstond, maar in de toekomst veel meer mee ga doen.

Dat zit zo.

Door de Covid-19-maatregelen zijn er met de verenigingen veel minder fysieke bijeenkomsten mogelijk. Die zijn tijdelijk vervangen door online videovergaderingen voor telkens een andere doelgroep. Opvallend in de meetings zijn een paar dingen:

  1. Het grote gemak waarmee je elkaar te spreken én te zien krijgt. Het is comfortabeler om na het avondeten even achter het beeldscherm van je computer te schuiven dan in de auto naar Utrecht te stappen voor een vergadering.
  2. De opkomst. In een betrekkelijk korte tijd hebben er al meer dan 150 verenigingen deelgenomen. Als er zoveel mensen de moeite nemen om te komen luisteren en een bijdrage willen leveren aan de gesprekken, is dat iets om trots op te zijn.
  3. Het Watersportverbond krijgt nog meer een gezicht door het laagdrempelige contact tussen verenigingen, bestuur en het bureau.
  4. De constructieve en oplossingsgerichte sfeer. En ik blijf het zeggen: de bevlogenheid van vrijwilligers is fantastisch.
  5. Het onderlinge contact tussen de bestuurders en de uitwisseling van kennis en ervaring.

Toch is dat laatste punt, misschien wel de allerbelangrijkste constatering na de onlinesessies. Namelijk; het ietwat verkrampte beeld dat wij van onszelf hebben. Alsof wij alleen maar van toegevoegde waarde kunnen zijn door te fungeren als een soort encyclopedie voor de watersport, een alwetend orgaan, dat in het leven is geroepen om moeilijke vragen te beantwoorden.

Uiteraard is het belangrijk om op zo’n avond kennis te delen over onderwerpen waar wij volledig in thuis zijn – nieuwe wetgeving, corona-maatregelen of lobby-dossiers - maar er worden ook vragen gesteld, waar wij niet per se het beste antwoord op hebben.

Wat is bijvoorbeeld een goede tweemans boot voor tieners? Hoe pakken we de nieuwbouw van onze haven zo efficiënt mogelijk aan? Zijn er succesvolle praktijkvoorbeelden te delen over de implementatie van suppen binnen een vereniging?

Puntje bij paaltje, deze online bijeenkomsten worden door bestuurders ook aangegrepen om collega’s te spreken, ervaringen te delen en de handen ineen te slaan. En kennelijk slagen wij erin dit soort meetings te faciliteren. Dat smaakt naar meer. Want waarom zouden we binnen de watersport niet vaker mensen bij elkaar brengen met eenzelfde soort uitdagingen en interesses? Denk bijvoorbeeld aan een online sessie met tien verenigingen die met nieuwbouw in de haven bezig zijn, of een online klasje voor nieuwe voorzitters. Wij weten immers wat er in het land speelt, verenigingen hoe het in de praktijk werkt.

Tijdens een van de avonden verwoordde een Rotterdamse bestuurder met een praktisch voorbeeld de essentie van dat principe. Hij vertelde hoe bedreven hij was geraakt in het aanvragen van verschillende coronasubsidieregelingen. Hij bood collega-bestuurders ter plekke aan om even samen door zo’n ‘formuliertje’ heen te lopen. Precies wat je wilt: de regeling hoef je niet te kennen, maar het is handig als een ervaren iemand je wegwijs kan maken.

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond