De Waolenwiert koopt clubterrein dankzij Stichting Waarborgfonds Sport

3 maart 2022

De Waolenwiert koopt clubterrein dankzij Stichting Waarborgfonds Sport

Ieder lid van het Watersportverbond kan gebruik maken van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Deze stichting helpt verenigingen met het krijgen van een lening. Zeil- en Surfvereniging De Waolenwiert in Eijsden maakte er dankbaar gebruik van. Voorzitter Frank Vangangelt: “De toekomst van onze vereniging is door koop van de grond gewaarborgd. Dit geeft ons ruimte voor verbetering en groei.”

Wat is de grond eigenlijk waard? En hoe komen we als kleine vereniging aan een hypotheek? SWS bood hierbij hulp.

“Onze vereniging bestaat al 42 jaar. Bij Eijsden ontstond door grindwinning een grindgat waar een paar zeilliefhebbers gingen varen. Bij de inrichting van het gebied kregen de zeilers geen eigen plek. Wel kwam er een jachthaven. Van hen mochten de zeilers een stukje grond huren om hun zeilbootjes te stallen. Dit was het begin van Zeil- en Surfvereniging De Waolenwiert. 38 jaar lang betaalden we huur aan de eigenaar van de jachthaven. Als je alle huur bij elkaar optelt, hadden we het terrein al twee keer kunnen kopen!”


Borgstelling voor de hypotheek

“Een jaar of vijf terug kregen we bericht dat we de grond konden kopen van de eigenaar. Dat was natuurlijk interessant. Iedereen was direct enthousiast. Het riep ook vragen bij ons op. Wat is de grond eigenlijk waard? Het is moeilijk te taxeren grond; eigenlijk wat de gek ervoor geeft. En hoe komen we als kleine vereniging aan een hypotheek? Een bank wil toch zekerheid in de vorm van borgstelling. We richtten een werkgroep op en dankzij ons lidmaatschap van het Watersportverbond konden wij aankloppen bij Stichting Waarborgfonds Sport voor hulp. Die heeft ons ontzettend goed geholpen.”


Rapport en balans

“SWS stelde een rapport op met belangrijke informatie om een hypotheek aan te vragen. Denk aan de historie van onze club, informatie over de accommodatie, de bevolkingsgroei hier in de regio vertaalt naar de grote van onze vereniging, de leeftijdsopbouw van de clubleden. Natuurlijk werd ook het financiële plaatje van de vereniging meegenomen en werd de balans opgesteld. Dankzij dit rapport konden we iets laten zien: dit zijn wij en dat kunnen we bieden voor onze leden en de regio. Gewapend met het rapport en de balans gingen we naar de bank. We konden een hypotheek krijgen! SWS wilde voor 50% garant staan, op voorwaarde dat de gemeente de andere 50% voor haar rekening wilde nemen. Na de nodige besprekingen en het doorlopen van de ambtelijke molen gaf ook de gemeente haar borgstelling. Al met al duurde het anderhalf jaar om alles rond te krijgen. Sinds december 2018 zijn we de trotse eigenaar van ons eigen terrein.”

 

Levensvatbaar

“Nu wij een hypotheek hebben, weten we als vereniging precies wat we elke maand betalen. Over 17 jaar is de lening afbetaald en is de grond van ons. Wat houden we dan elk jaar een geld over! Daar kunnen we echt veel mee doen. Het betekent groei en bloei van onze vereniging. De toekomst en levensvatbaarheid van De Waolenwiert is mede door koop van het terrein gewaarborgd. Dit geeft ons ruimte voor verbetering en groei. Dit hadden we niet voor elkaar gekregen zonder de hulp en borgstelling van Stichting Waarborgfonds Sport. Deze stichting is absoluut een aanrader voor iedere club.”


Stichting Waarborgfonds Sport in het kort

Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) is een onafhankelijke stichting. SWS is in 1980 opgericht op initiatief van het Ministerie van VWS, NOC*NSF en De Lotto. Eind jaren `70 werd namelijk geconstateerd dat sportverenigingen steeds meer moeite hadden om voor de aanleg, de bouw, de renovatie of de aankoop van de accommodatie een bancaire lening te krijgen. Het belangrijkste doel van SWS is het stimuleren van bezit van kwalitatief goede accommodaties door sportorganisaties. SWS doet dit door borgstellingen te verstrekken aan banken. Leningen tot 100.000 euro kunnen volledig door SWS worden geborgd. Bij grotere leningen doet SWS dit in samenwerking met de gemeente waarin de club of sportorganisatie is gevestigd. 

 

Weten wat SWS voor jouw club kan betekenen?

Ieder lid van het Watersportverbond kan gebruik maken van Stichting Waarborgfonds Sport. Meer informatie vind je op www.sws.nl. Ook kun je contact opnemen met Josje Wessels van SWS. Zij is bereikbaar via j.wessels@sws.nl of op 06 – 133 258 94.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond