De Zeelandbrug draait weer twee keer per uur

21 april 2022

De Zeelandbrug draait weer twee keer per uur

De Zeelandbrug, die Schouwen-Duivenland bij Zierikzee verbindt met Noord Beverland, gaat sinds 1 april weer vaker open, namelijk twee keer per uur. De afgelopen twee jaar was dat slechts één opening per uur.

 

De Zeelandbrug wordt op afstand bediend vanuit Vlissingen. In 2020 bleek dat wegens de corona maatregelen niet meer dan één brugwachter tegelijk in de bedieningscentrale mocht werken. Deze brugwachter moest vanuit deze centrale naast de Zeelandbrug nog vijf andere bruggen over het Kanaal door Walcheren bedienen én de sluizen van Veere en Vlissingen. Dat bleek in de praktijk te veel en zorgde voor problemen. 

 

De klachten stroomden binnen. Soms moesten openingen worden overgeslagen met lange wachttijden tot gevolg. De Provincie Zeeland loste dat op door de bediening van de Zeelandbrug over te hevelen naar een werkplek op de sluis in Veere. Hiervandaan konden twee medewerkers tegelijk werken. In 2021 ging de Zeelandbrug weer één keer per uur open, met de belofte in de zomer tot twee openingen per uur te komen. Dat laatste is niet gebeurd. 

 

Vanaf het begin van dat de brug één keer per uur open ging heeft het Watersportverbond samen met de BBZ (vereniging voor beroepschartervaart) aangedrongen op een halfuursbediening. Aanvankelijk werd dit ook toegezegd voor de zomermaanden en de weekenden. Na een vervolggesprek is overeengekomen dat per 1 april tot 30 september 2022 de brug twee keer per uur wordt opengedraaid. Dit gebeurt om vijf minuten voor het hele en het halve uur, met uitzondering van twee openingen die wegvallen in de ochtend- en avondspits van het wegverkeer. 

 

Een goede regeling voor de scheepvaart want een uur wachten op het water van de Oosterschelde is geen genoegen. Maar ook een goede regeling voor het wegverkeer, want de files blijven beperkt omdat er per opening minder jachten hoeven te passeren.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond