Douwe Bosma nieuwe Nederlands kampioen eSailing

Onderling resultaat in medalrace brengt uitkomst

6 oktober 2020

Douwe Bosma is na een spannende finale de nieuwe Nederlands kampioen eSailing. Daarmee is hij de opvolger van Bart Lambriex die in 2019 de titel veroverde, maar dit jaar vanwege het EK 49er verstek moest laten gaan. Bosma won de titel in extremen. Pas op het laatst wist hij de winst naar zich toe te trekken, zowel de nummer één Bosma als de nummer twee Hidde Schraffordt behaalde hetzelfde aantal punten. 

Op maandag 5 oktober gingen de tien beste Nederlandse spelers uit de World Ranking van het online spel ‘Virtual Regatta’ de strijd met elkaar aan om de landstitel. Het NK werd in drie verschillende klasse (Laser, 49er en J70) over zes kwalificatieronden gevaren met een afsluitende medalrace die uitkomst moest brengen over de winnaar. 


Onderling resultaat

Hidde Schraffordt begon de eerste twee ronden in de Laser voortvarend met twee keer winst en scoorde ook in de volgende rondes in de 49er en J70 goed. Bosma sloeg vooral in de tweede helft van het NK zijn slag. Na in de eerste helft steeds in de top vier te finishen, pakte hij in de J70 een tweede plaats en eenmaal de winst. In de beslissende medalrace in de 49er waren beide heren erg aan elkaar gewaagd. Bosma eindigde als tweede, Schraffordt finishte als vierde. Het puntentotaal kwam daarmee op 17 punten, waardoor het onderlinge resultaat in de medalrace de beslissing gaf. 

Bekijk de volledige uitslag 


Het Watersportverbond feliciteert Bosma met het veroveren van de Nederlandse titel in deze nog steeds nieuwe sport. Door de coronacrisis en daardoor het gebrek aan competitie op het water, maakte het spel Virtual Regatta dit jaar een snelle ontwikkeling door. Veel zeilers gingen de competitie online met elkaar aan en ook klassenorganisaties en verenigingen organiseerden hun eigen competities en regatta’s. 


eSailing Nations Cup

De nieuwe Nederlands kampioen mag zich nu gaan opmaken voor zijn rol als aanvoerder in de eSailing Nations Cup die zaterdag 10 oktober start. De Nations Cup is een initiatief van World Sailing waarin tenminste 10 landen het via een knock-out competitie tegen elkaar opnemen om zo tot een winnaar te komen. De Nations Cup is live te volgen via de eSailing World Championship Facebook-pagina en het YouTube-kanaal van World Sailing. Volg voor updates over het Nederlandse team de Facebook-pagina Watersportverbond Wedstrijdzeilen

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport

De partners van het Watersportverbond