Dutch Water Week: ontdek ongerept moerasgebied bij Almere met de boswachter

12 mei 2022

Dutch Water Week: ontdek ongerept moerasgebied bij Almere met de boswachter

Staatsbosbeheer organiseert tijdens de Dutch Water Week ontdekkingstochten per kano door natuurgebied Kromslootpark bij Almere. Spot jij straks een bever, roerdomp of de zeldzame witsnuitlibelle?

“Het is een bijzonder gebied, want het is moeras in de stad en dat trekt veel soorten aan.

De Dutch Water Week viert het leven op en rond het water. Het groots opgezette evenement aan het IJsselmeer bij Almere, Muiden, Lelystad en Amsterdam is niet compleet zonder kanoplezier. Staatsbosbeheer biedt de unieke kans om onder begeleiding van de boswachter het Kromslootpark bij Almere te ontdekken. Rode draad in het Kromslootpark is de Kromme Sloot die door het hele gebied loopt met verrassende uitzichten, moeras, riet, bos en bijzondere bewoners zoals de bever, otter, witsnuitlibelle, boomvalk en roerdomp. 

Beleving vanaf het water

Tijdens de Dutch Water Week neemt boswachter Amy Zeeman liefhebbers mee door het gebied in Canadese kano’s. In een twee uur durende tocht vertelt zij over het gebied. Amy: “Het is een bijzonder gebied, want het is moeras in de stad en dat trekt veel soorten aan. Zo zit er de zeldzame witsnuitlibelle, als we mazzel hebben vliegt de purperreiger over en overal komen we sporen van bevers tegen. Je ziet meer vanaf het water.”

Spieken in kwetsbaar gebied

Een deel van het Kromslootpark is afgesloten wegens kwetsbare natuur. Dat is tijdens de kanotocht ook zo. Helemaal nu het broedseizoen is, geven we de natuur de rust die het nodig heeft. Maar Amy verklapt: “Als de groep het toelaat, gaan we wel even spieken in de gedeeltes waarvan ik weet dat het verantwoord kan.” Amy beoordeelt dat ter plekke, afhankelijk van de samenstelling van de groep en hoe de dag loopt. 

Kano-ervaring niet nodig

De kanotocht begint met uitleg hoe je moet peddelen en sturen in een Canadese kano. Iedereen vanaf 8 jaar en die goed ter been is, kan meedoen. De enige verplichting is een zwemdiploma. De Canadese kano’s zijn stevig en gaan zelden om, maar je weet maar nooit. Neem droge kleding mee dus. Op een aantal plekken worden de kano’s uit het water getild, om er aan de andere kant van het pad weer in te gaan. Dit betekent een paar keer in- en uitstappen. Daarmee helpen we elkaar.

Geef je op voor de kanotocht!

Wanneer: zaterdag 28 mei en 4 juni van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur.

Waar: de start is bij parkeerplaats Kromslootpark aan het Blanchardpad.

Opgeven: via hier 

Aantal plaatsen: 13 per kanotocht. Geef je dus snel op, want vol is vol. 

 

Vaar je liever mee in je eigen kano? Dat kan! Stuur dan een mailtje naar almerehout@staatsbosheer.nl Vis je achter het net? Staatsbosbeheer organiseert deze en nog vele andere leuke excursies ook buiten de Dutch Water Week om. Check de activiteitenagenda of hou de sociale media kanalen in de gaten van de boswachter (@Boswachter Amy)

Facebook

Instagram

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Events

De partners van het Watersportverbond