Een wonderlijke wereld

3 november 2022

Een wonderlijke wereld

Bij het koffiezetapparaat van de vergaderzaal in Abu Dhabi werd ik meteen op de eerste dag van het jaarlijkse World Sailing Congres aangesproken door de afgevaardigden uit Nieuw-Zeeland, Canada en Maleisië. Het was tot hen doorgedrongen dat het Allianz WK Zeilen 2023 in Nederland een andere opzet zou krijgen dan ze gewend zijn. Namelijk; geen afgesloten stuk water waarop de wedstrijden worden gehouden, maar een competitie voor de kustlijn van Scheveningen. Met als decor het populairste strand van Nederland, de vissershaven in bedrijf en de skyline van Den Haag. Meteen leverde dat vragen op. Want hoe zit het met de set-up? Waar laat je de boten te water? Wie van welke landenteams zit waar in de stad? Op welke manier ga je het beste van A naar B en vanaf welke datum kunnen teams naar Nederland komen om zich ter plekke voor te bereiden?

Ondanks onze geringe afvaardiging in de World Sailing-organisatie weten we de ogen op ons gericht."

Binnen de wereldzeilbond is het een ongeschreven wet dat de gastheer van het komende WK Zeilen aanwezig is op het jaarcongres. Hierdoor was ik voor het eerst in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Een wonderlijke wereld, waar ik niet snel privé naar toe zou gaan. Met op loopafstand van het congrescentrum een Ferrari-museum, een racecircuit en de grootste achtbaan ter wereld. Waarbij de restaurants zijn ingericht alsof ze op Ibiza thuishoren en de grootste moskee van het land alleen te betreden is via een ondergrondse shopping mall van ongekende proporties. Een people mover, zo’n Schipholrolband, transporteert je naar de centrale gebedsruimte, een verwarrende route vond ik.

Het spoorboekje van het World Sailing Congres was minder ingewikkeld. Mijn afdronk?

  1. Het is goed nieuws, dat er door de algemene ledenvergadering van de wereldzeilbond is ingestemd met een eenvoudiger organisatieopzet van World Sailing. Hierdoor wordt de bond slagvaardiger. Dat is nodig om onze sport de komende tien jaar, tot de Olympische Spelen van Brisbane in Australië in 2032, voor een zo breed mogelijk publiek interessant te houden.
  2. Ondanks onze geringe afvaardiging in de World Sailing-organisatie weten we de ogen op ons gericht. Met bewondering wordt gekeken hoe we in ons land met water omgaan en succesvol zijn op de Olympische Spelen. Onze Optimist on Tour is zelfs wereldberoemd.
  3. Nederland is met Almere terug op de World Cup-kalender. De samenwerking met de andere organisatiesteden - Miami, Hyères, Mallorca en Kiel – is geïntensiveerd.
  4. Buiten het congresprogramma was er veel ruimte om over de andere grote uitdagingen in de watersport te spreken, zoals hoe houden we voldoende vaarwater voor recreatie en sport beschikbaar? Zodoende is met mijn Duitse collega alvast een vervolgafspraak gemaakt voor meer samenwerking tegen de overlast van waterplanten.
  5. Het Allianz WK Jeugd Zeilen in Scheveningen van afgelopen zomer is zeer positief beoordeeld. Men prees de strakke organisatie, de inspirerende locatie en de connectie met de Nederlandse samenleving.

Dat laatste punt was voor mij makkelijk scoren, want de eer hiervoor gaat natuurlijk naar alle vrijwilligers die het Jeugd WK mogelijk hebben gemaakt. Ook dat heb ik aan wie het maar wilde horen overgebracht.

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond