Eerste kanomarathonwedstrijd van het jaar van start met NK K1 in Brabant

3 september 2020

De Eindhovense Kanovereniging Beatrix organiseert zondag 6 september 2020 de zevende editie van de Brabantmarathon. Het evenement heeft deelnemers uit Nederland, België en Duitsland en wordt gevaren op het Wilhelminakanaal en Beatrixkanaal. Het is tevens het Nederlands Kampioenschap K1 in de marathondiscipline. Kanovarend Nederland kijkt reikhalzend uit naar de Brabantmarathon, want vanwege de coronacrisis is het de eerste grote marathonwedstrijd in 2020.

Via verplichte voorinschrijving hebben zich 70 kanovaarders aangemeld in verschillende leeftijdscategorieën. Er worden drie verschillende afstanden gevaren die allemaal om 12.00 uur van start gaan: 

26 km voor de mannen (start in Hilvarenbeek, Roeibaan Beekse Bergen) 
15 km voor de dames en junioren (start Kanaaldijk Noord 3, Oirschot)
7 km voor de jeugd tot 14 jaar (start Batabrug in Best)
Finishlocatie voor alle afstanden (EKV Beatrix, Beatrixkade 50, Eindhoven) 

Spectaculaire overdragingen
Bij de twee langste afstanden zijn er spectaculaire overdragingen te zien. Dat betekent dat de marathonvaarders niet non-stop doorvaren naar de finish bij EKV Beatrix. Op volle snelheid komen de deelnemers aan wal waarna ze met hun kano en peddel rennen naar een plek voorbij een brug of sluis. De afstand van 26 km heeft twee overdragingen, die van 15 km heeft er een.

Tijdstip en locatie overdragingen
12.30 uur     Overdraging voor de mannen in Haghorst bij Sluis IV 
(kruising Moergestelseweg/Kwelderdijk)
12.15 uur     Overdraging dames en junioren in Oirschot, op 1,5 km na de start.
(nabij kruising Moorland/Eindhovensedijk)
 
Kanshebbers 
Bij de heren verschijnen 22 deelnemers aan de start. Voor het Nederlands kampioenschap bij de heren senioren zijn de ogen vooral gericht op Joep van Bakel uit het Noord-Hollandse Assendelft. Daarnaast doen er ook twee Belgische toppers mee: Baud Kum en Daan Cox. Namens EKV Beatrix doen in deze klasse Lionel Csillic en Jordy Buijs, beide woonachtig in Eindhoven. Bij de heren masters is namens EKV Beatrix voormalig wereldtopper Tonny Benschop (Eindhoven) de grote kanshebber op de gouden medaille. Rond 14.00 uur wordt de finish van de 26 km verwacht. 

Bij de dames en junioren doen 32 deelnemers mee. De grootste kanshebber bij de dames senioren is Joke Plas uit België. De strijd om de nationale titel bij de dames masters zal een open strijd worden met als kanshebbers EKV Beatrix-leden Eef Haaze (Ohé en Laak), Esther van Lohuizen (Waalre), Elly Onnekes (Veldhoven). Andere kanshebber is Alexandra van den Elsen uit Leiden en lid van RCC Rotterdam. Voor de 15 km wordt om 13.00 uur de eerste finisher verwacht. 

Nieuwe leden door coronacrisis 
EKV Beatrix heeft tijdens de coronacrisis het aantal leden zien groeien naar 125; een toename van 25 procent. “We merken dat veel mensen in de regio Eindhoven op zoek waren naar iets nieuws en een uitdaging”, vertelt kanotrainer en bestuurslid van EKV Beatrix, Bert Onnekes. “Wij zijn blij dat we ze dat met kanovaren kunnen bieden. Een aantal nieuwe leden zal nu voor het eerst een marathon varen.”

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond