Erik van Dijk: Expert duurzaamheid

4 mei 2023

Erik van Dijk: ‘Blauwe Vlag is een spoorboekje voor duurzaamheid’

Ieder jaar wordt de Blauwe Vlag uitgereikt aan jachthavens die bijzonder presteren op het gebied van duurzaamheid en milieu. Binnenkort is het weer zover: op 11 mei wordt bekend gemaakt welke jachthavens weer een Blauwe Vlag mogen voeren. “Jachthavens tonen hiermee aan dat zij schoon en veilig zijn”, zegt Erik van Dijk, directeur van stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) die in Nederland het programma van de Blauwe Vlag uitvoert. 

Wat is de Blauwe Vlag?

“De Blauwe Vlag is een erkenning voor jachthavens en stranden die op het gebied van milieu en duurzaamheid op een bijzondere manier presteren. Het is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan jachthavens die deelnemen en hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Dit gebeurt in ruim 50 landen wereldwijd. Het doel is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu.”   

Hoe kun je als jachthaven in aanmerking komen voor een Blauwe Vlag?

“De eisen zijn vastgelegd in de criteria van FEE International (Foundation for Environmental Education), een onafhankelijke NGO in Denemarken. Belangrijk is dat water en kades schoon zijn. Denk ook aan goede hygiënische sanitaire voorzieningen en een gescheiden afvalinzamelingssysteem, bij voorkeur ook voor bilgewater en afvalwater. Verder moeten er reddings- en blusmaterialen aanwezig zijn. Ook moet er een havenreglement zijn en informatie over hoe om te gaan met natuur en milieu. Alle criteria zijn te vinden op de website van Blauwe Vlag.” 

Hoeveel jachthavens hebben een Blauwe Vlag? 

“Momenteel hebben 135 jachthavens een Blauwe Vlag. Dat is ongeveer tien procent van de 1200 tot 1500 jachthavens die we in Nederland hebben. Hieronder zijn veel verenigingshavens.”   

Welke voordelen heeft het om een Blauwe Vlag te hebben? 

“Met de Blauwe Vlag haal je een standaard in huis voor wat je minimaal moet doen op het gebied van natuur en milieu. Er zijn nogal eens keer wisselingen van de wacht: er komt een nieuw bestuur of een andere havenmeester. Dan is het handig als er beleid is. Ook is het een goed spoorboekje voor de vrijwilligers die op de haven werken. En je hebt een mooi havenreglement voor de ligplaatshouders. Ieder jaar komt er een onafhankelijke inspecteur op bezoek om te kijken of alles nog op orde is. Zo’n inspecteur heeft veel kennis op het gebied van duurzaamheid en kan daarover adviseren. Ook ziet hij vaak kleine tekortkomingen die je zelf misschien niet meer opvallen. Zoals een gevaarlijk uitstekende spijker of dat leuke, groene kikkerbeeld waarover je kan struikelen. De Blauwe vlag is onze jaarlijkse APK op het gebied van duurzaamheid, zei een havencommissaris van een watersportvereniging laatst tegen mij.”  

Heb je tips voor jachthavens die de Blauwe  Vlag willen behalen?

“Laat je betrokkenheid met de omgeving zien. Ik ken bijvoorbeeld een heleboel jachthavens die meedoen met schoonmaakacties van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Voor kinderen is het leuk om een natuurbox van IVN en speelelementen op je haven te hebben. Verder kun je fietsroutes, wandelroutes, vaarroutes en ontdekroutes aanbieden. Ook dat telt allemaal mee in de beoordeling.” 

Naast de Blauwe Vlag is er ook nog een Groene wimpel. Wat moet je doen om met vlag én wimpel te slagen? 

“Sommige jachthavens willen wel meer doen voor het milieu en duurzaamheid dan de Blauwe Vlag eist. Bijvoorbeeld in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zijn op dit moment 26 jachthavens die met extra criteria werken, waaronder een aantal watersportverenigingen. Als jury kijken we dan naar maatschappelijke betrokkenheid. Wat voor maatschappelijke positie heeft een jachthaven binnen de eigen regio of gemeente? Ben je heel actief in het bestuur van een recreatieschap? Ga je een keer per jaar varen met mensen met een beperking? Of organiseer je een jaarlijkse vaardag voor ouderen?”  

Vaar je zelf ook?

“Ik lig in de jachthaven in Drimmelen, ben lid van WSV Biesbosch. Ik vaar het liefst op de Amer, in de Biesbosch en tijdens vakanties naar  Zeeland. Daar zijn veel mogelijkheden voor zeilers, je kunt alle kanten op. De Grevelingen, het Veerse meer, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Belgische kust… Als ik dan door de Krammersluis ga van zoet naar het zoute water… Die zilte lucht, heerlijk!.”

Heeft de jachthaven waarin jouw vereniging ligt ook een Blauwe Vlag?

“Jazeker, mét Groene wimpel.” 

 

Meer weten over de Blauwe Vlag? Neem contact op met Erik van Dijk, nationaal operator Blauwe Vlag Nederland en lid van het Watersportverbond Expertteam via erik@kmvk.nl  of 033-3039797. Meer informatie vind je ook op: www. blauwevlag.nl.  

Deel dit artikel:

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond