Feest voor Friesche Elfstedenweek: geliefde toertocht krijgt eindelijk 25e editie

12 mei 2022

Feest voor Friesche Elfstedenweek: geliefde toertocht krijgt eindelijk 25e editie

Schaatsers vissen al tientallen jaren achter het net, maar van zulke pech hebben waterfanaten geen last. Sinds 1946 wordt de iconische Elfstedentocht namelijk ook met kano’s afgelegd. Van 25 tot en met 30 juli is het - eindelijk - tijd voor de langverwachte jubileumeditie van de Friesche Elfstedenweek.

 

De 25e editie van het vaarevenement zou eigenlijk al in 2020 plaatsvinden, maar de coronacrisis gooide tweemaal roet in het eten. “Erg jammer natuurlijk”, vertelt commissielid Klaas Smit. “Vooral voor onze voormalig voorzitter Lia Kolk-Hoeben. Ze was al jaren ontzettend betrokken en wilde iets speciaals maken van deze editie, maar ze werd ernstig ziek en overleed in april 2021. Wel heeft ze nog ontzettend haar best gedaan om alles goed en stabiel achter te laten, door bijvoorbeeld een groep nieuwe mensen te verzamelen. We denken met de organisatie steeds aan haar.”

 

De inschrijvingen voor het driejaarlijkse evenement stromen inmiddels binnen. Honderden deelnemers worden er verwacht aan de startlijn in Leeuwarden. In zes dagen varen zij langs elf steden, met overnachtingen op verschillende kampeerplekken. Tentjes en bagage hoeven niet mee in de boot; de organisatie zorgt dat alle spullen naar de volgende plek gereden worden. Wel zo ontspannen.

 

Het is best een inspanning om dit evenement goed neer te zetten. Je komt met verschillende overheden in aanraking om vergunningen aan te vragen. Met brugwachters die willen weten hoe laat ze kunnen lunchen. Met de vraag of sanitair en EHBO voldoende zijn. “Dat is soms best een puzzel. Maar het belangrijkste is dat mensen eindelijk weer met z’n allen een mooie tocht varen. Van verschillende kanten horen we hoe fijn iedereen het vindt dat het nu weer kan. Dat motiveert ons ook weer”, aldus Smit.

 

De Friesche Elfstedenweek begon kort na de Tweede Wereldoorlog, een tijd dat Nederland opkrabbelde en van vrije tijd kon genieten. “Mensen kregen weer de behoefte om samen iets te organiseren”, vertelt Smit. “Bij de eerste editie deden er 600 boten mee. Veel zeilboten zag je toen. Vanaf de jaren zestig kwam polyester op en werden kano’s populairder. Zo’n zeventig procent van de tochtdeelnemers zijn nu dan ook kanoërs. Daaromheen zie je nog zeilboten, motorboten en sloepen. En we hopen dit jaar ook een aantal suppers te verwelkomen.”

 

Aan de vaartocht zelf wordt sinds 1946 niet gemorreld, maar deelnemers kunnen dit jaar toch wel degelijk verschillen spotten ten opzichte van de vorige keer. Er is immers nog geen Friesche Elfstedenweek geweest na 2018, het jaar dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa was. In de hele provincie is daar nog het resultaat van te zien. “In alle elf steden staan nu nieuwe fonteinen”, noemt Smit als voorbeeld. “Leuk om te bezichtigen als je ’s avonds een rondje door de stad maakt.”

 

Alle vaarders krijgen op de dag van vertrek hun deelnemerskaart overhandigd, om stempels mee op te halen bij alle posten langs het traject. Want net als bij de beroemde schaatstocht ligt ook bij deze finish een kruisje als aandenken te wachten. Kanoërs betalen €160, waar onder meer de overnachtingen en het bagagevervoer bij inbegrepen zijn. 


Wil je meedoen? Ga naar www.elfstedenweek.nl om je in te schrijven. Op die website is ook alle verdere informatie te vinden, zoals het vaarreglement en de routekaarten.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond