Financieel gezond World Sailing hoofddoel nieuwe president Quanhai Li

De Goederen nieuwe vertegenwoordiger Benelux

6 november 2020

De Chinees Quanhai Li is benoemd tot de nieuwe president van World Sailing (WS), de internationale zeilfederatie. Li volgt de Deen Kim Andersen op, die de rol vier jaar vervulde. De verkiezing werd een nek aan nek race tussen de Chinees en de voormalige voorzitter Andersen. Met slechts 8 stemmen verschil, werd de keuze pas na een tweede stemronde gemaakt. Li richt zich in zijn presidentschap op financieel herstel van het noodlijdende World Sailing.

Li belooft een sterk netwerk van potentiele nieuwe sponsors voor World Sailing met zich mee te brengen. Een belangrijke overweging bij zijn verkiezing, naar men zegt. Het is geen geheim dat World Sailing onder financiële druk staat. Dat is dan ook het speerpunt van de nieuwe president de komende vier jaar. Daarnaast wil de Chinees betere ondersteuning kunnen bieden aan haar leden en de waarde van het zeilen laten groeien.

 

Verkiezingen tijdens jaarlijkse ledenvergadering

Op zondag 1 november kwamen de vertegenwoordigers van de 128 landen die bij World Sailing zijn aangesloten bij elkaar voor de jaarlijkse ledenvergadering (AGM). De AGM maakt onderdeel uit van de Annual Conference. Deze zou dit jaar in Abu Dhabi plaatsvinden, maar werd door de coronamaatregelen online gehouden.

Tijdens de Annual Conference van World Sailing worden over verschillende onderwerpen beslissingen genomen. Dat gebeurt op basis van voorstellen uit de diverse expert-comités (Equipment- , Events-, Racing Rules-, Race Officials) en uit de Board (bestuur) zelf. Bijvoorbeeld over materiaal- en klassenkeuzes voor Olympische Spelen en (Jeugd) Wereldkampioenschappen, over diverse technische regelgeving per klasse en over het beleid. Dit jaar trok de vierjaarlijkse verkiezing voor het presidentschap van World Sailing vanzelfsprekend de aandacht. Naast de voorzitter zijn ook zeven andere bestuursleden (allen vice-president) gekozen. 

 

Stem van het Watersporverbond

Bij de verkiezingen van het presidentschap brengt elk land dat lid is van World Sailing via de nationale bond zijn stem uit. De stem van het Watersportverbond ging naar de Deen Andersen. Het Watersportverbond koos uit de 4 kandidaten voor hem, omdat het belangrijk is dat de door hem ingeslagen weg van hervorming en modernisering van World Sailing wordt afgemaakt. De in zijn geheel nieuwe samenstelling van het bestuur van World Sailing, met leden die als toekomstgericht te boek staan, versterkt het vertrouwen dat die weg wordt voortgezet.

 

De Goederen nieuw raadslid, Van de Bossche en Franken nemen afscheid

Binnen World Sailing worden Nederland en België gezamenlijk vertegenwoordigd met een plek de de Council (raad). Om de vier jaar wisselen een Nederlander en een Belg elkaar in deze positie af. De afgelopen vier jaar was Peter Van den Bossche namens de Benelux raadslid. Remco de Goederen neemt per heden de functie in de Council over. De Goederen volgt daarmee Rob Franken op die de afgelopen 12 jaar bij World Sailing, in afwisseling met Van de Bossche, zitting had in de Council. Van de Bossche blijft bij World Sailing actief als vertegenwoordiger van onze zuiderburen en als lid van de Ethics Commission van World Sailing.

De Goederen is geen onbekende in de Nederlandse zeilwereld. Hij is al jaren wedstrijdleider van diverse internationale evenementen waaronder de Medemblik Regatta, de Dutch Youth Regatta en verschillende EK’s en WK’s in binnen- en buitenland. Hij maakt ook deel uit van het race managementteam van de World Sailing jeugd wereldkampioenschappen en wereldkampioenschappen in 2022 en 2023 in Den Haag.

Het Watersportverbond bedankt zowel Peter als Rob hartelijk voor hun grote bijdragen en actieve rol als vertegenwoordigers op het hoogste internationale niveau. Daarnaast wenst het Watersportverbond Remco en alle andere comité-leden die zich inzetten bij WS veel succes. ‘De samenwerking tussen Peter en Rob was hecht en bijzonder. Onder hun betrokken en deskundige leiding kwam de stem van de Benelux duidelijk, progressief en gepassioneerd naar voren in internationaal verband,’ aldus Marieke Poulie, bestuurslid topsport bij het Watersportverbond.

 De Goederen draaide de afgelopen weken mee met de tandem Van de Bossche – Franken en pakte de rol vlot op. We zijn blij dat Remco het waardevolle werk van zijn voorgangers wilde overnemen. Mooi dat kunnen we verjongen met iemand die het internationale zeilen al wel zo goed kent,’ aldus Poulie.

Lees hier meer over de World Sailing’s General Assembly. Op de website van World Sailing zijn ook de verschillende meetings terug te kijken die tijdens de Annual Conference plaatsvonden.

Foto: Quanhai Li, World Sailing Press

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport Topsport

De partners van het Watersportverbond