Geluk dwing je af

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl

3 juni 2021

“Als corona iets duidelijk heeft gemaakt, is dat je samen sterk staat”, zei de voorzitter van een grote watersportvereniging. Hij belde mij op de avond van het nieuws over de aangekondigde coronaversoepelingen. De voorzitter doelde daarmee op het samenspel tussen verenigingen en het verbond, waarmee tijdens deze pandemie stevige politieke druk is gezet. Met als gevolg: een verdere heropening van het clubleven vanaf 5 juni en de mogelijkheid om wedstrijden voor volwassenen te organiseren vanaf 30 juni. Daarnaast staat 1 september alvast met potlood in de agenda genoteerd: ‘terug naar normaal’.

Ik hoor u denken: (a.) Ziet deze man het niet te rooskleurig? (b.) Is het resultaat van de snelle versoepelingen niet meer geluk dan wijsheid ? (c.) Wat betekent dit voor mijn vereniging?

Het goede nieuws is dat er op dit moment geen enkele reden is om aan te nemen dat de voorgenomen versoepelingen niet door zouden gaan. Het aantal besmettingen blijft dalen, de ziekenhuisopnames nemen af en het vaccinatietempo is opgeschroefd. Sinds maandag worden mensen die geboren zijn in 1980 (40 of 41 jaar oud) al opgeroepen om een afspraak te maken voor hun eerste prik. Tot nu toe hebben 2,6 miljoen mensen twee prikken gehad, 6,3 miljoen mensen hun eerste prik en de vaccinatiebereidheid is groot.

Over vraag (b.) hoef ik ook niet lang te twijfelen. Zonder stevige druk uit de sportsector had de Rijksoverheid onze belangen niet zo volledig in het vizier gekregen. Nu kun je vanaf zaterdag gewoon weer naar je vereniging toe, bijna alles doen wat je gewend was en met je vrienden ongedwongen de boot op. Een resultaat dat is verwezenlijkt door continue met elkaar af te stemmen, het Watersportverbond en de clubs. Hierdoor konden wij lokale knelpunten, ontstaan door coronamaatregelen, snel naar een nationaal niveau tillen en oplossen. Recent nog was dat het geval met enkele watersportverenigingen, die waren aangemerkt als recreatielocatie in plaats van een sportlocatie. De lijntjes naar het NOC*NSF, de Tweede Kamer en het kabinet worden steeds korter.

Mijn antwoord op vraag (c.) – wat betekent dit voor mijn vereniging? – is even kort als duidelijk: durf te vertrouwen. Vanaf 30 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd. In Sneek is dat nieuws voortvarend opgepakt met de planning van een alternatief evenement. De organisatie van GoudaPeddelt was er zelfs al eerder bij en ging in een vroegtijdig stadium met de autoriteiten om tafel. Hierdoor organiseren zij op 19 juni een toertocht voor kano en SUP. Ik zou daarom bij deze willen oproepen: wie volgt? Er ligt namelijk een prachtig vaarseizoen in het verschiet met hoogstwaarschijnlijk een maatregelvrij slot in september.

Ondertussen zou ik aan iedereen willen vragen de vrijwilligers niet te vergeten. Hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen in deze coronaperiode is echt ongelooflijk geweest en verdient een lintje. 

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijke Nederlandse Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl

De partners van het Watersportverbond